Пореден рунд в битката пушачи-непушачи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (11)
11:48 / 18.12.2012
1397
Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм обсъжда на днешното си заседаниe предложението да се смекчи забраната за пушене на закрити обществени места. По същото време противниците на дименето ще протестират пред Народното събрание.

Решението на икономическата комисия е последната възможност влязлата в сила от 1 юни тотална забрана да бъде либерализирана. На 13 декември с пълно единодушие здравната комисия в парламента отхвърли на първо четене промените в закона за здравето, които предвиждат отмяната й.

В подкрепа на забраната се обявиха и неправителствени организации. Те изнесоха данни, че през този сезон ресторантьорите се отбелязали ръст от 6% в сравнение със същия период на миналата година. Затова посочиха като неверни данните, че браншът губи от забраната за пушене на закрито.

Официалната позиция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по въпроса за пушенето на закрити обществени места е, че трябва да се въведе по-гъвкав режим. Това заяви икономическият министър Делян Добрев по Нова тв.

Той подчерта, че подкрепя отмяната на пълната забрана, но не и връщането на стария режим, при които в заведенията имаше зали за пушачи и непушачи.

"Доколкото знам, в икономическата комисия към парламента имат свежи идеи, които предстои да бъдат обсъдени днес", каза още Добрев. Той обясни, че е разговарял с представители на туристическия бранш, които му доказали, че резултатите от бизнеса им през тази година са "трагични" в сравнение с миналата. 

"Виждам затруднението на малките и средни предприятия и затова съм склонен да подкрепя консенсус по въпроса за пушенето на закрито", заяви министърът. И призна, че на него самия също му е по-приятно да посещава заведения без тютюнев дим.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (11)

Още по темата (91):
21.02.2024 Искат забрана на бездимните цигари на закрито в заведенията
13.03.2019 Приеха важна забрана за пушенето на закрито!
04.09.2018 Забраната за пушене на закрито остава!
16.04.2018 Слабаков: Аман от педера**и, рецидивисти, цигани и непушачи!
19.06.2016 Бивш министър: Като цяло забраната за пушене на обществени места се спазва
07.04.2016 Плевнелиев зове депутатите да въведат правила за всички изделия за пушене
Още новини от Национални новини:
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).