Президентството с първи коментар за френското предложение за РСМ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:59 / 22.06.2022
738
Френското предложение за европейската интеграция на Република Северна Македония е отговор на последователната политика именно на президента Румен Радев в защита на националния интерес и правата на македонските българи. То е най-доброто до момента, но не е достатъчно прецизно във всички аспекти, заявиха от прессекретариата на държавния глава. 

В двустранния протокол, който България и РСМ трябва да подпишат като интегрална част от преговорната рамка, липсват достатъчно механизми, критерии и срокове, които да дават реални гаранции, че РСМ наистина коренно ще промени политиката си към българите и България, уточняват от "Дондуков" 2.

От президентството допълват, че без издържан двустранен протокол преговорната рамка не дава никакви гаранции за промяна в двустранните отношения. 

"Днес видяхме, че бившите управляващи са готови на поредно отстъпление от националните интереси. Търсенето на легитимност отвън, а не пред гражданите, е и грешно, и вредно. Дано настоящото правителство си спомни, че взе властта самообявявайки се за продължаващо промяната, започната в България от държавния глава и прецизира двустранния протокол преди да каже "да" на началото на преговорите на РСМ за членство в Европейския съюз", поясняват още от президентството.

От там обявяват, че изключително неприятно впечатление прави, че част от така наречения политически елит в България изглежда като кукли на конци, дирижирани отвън, включително когато става дума за защита на националните интереси.

"Противно на нихилистичната пропаганда, че всеки, който отстоява националния ни интерес е "путинист", именно бързата писта за РСМ обслужва външни за ЕС интереси, които могат да дестабилизират и региона, и Европа. Българската позиция, която е за устойчив и необратим процес на европейска интеграция на РСМ, е защита на самия Европейски съюз", допълват от президентството.

"Въпросът за европейската интеграция на Република Северна Македония има огромно значение преди всичко за бъдещето на България и на българския народ от двете страни на границата и клелите се да му служат политици е хубаво да си спомнят за това", заявяват още от "Дондуков" 2.

Виж коментарите (0)

Още по темата (843):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
13.11.2023 Вицепрезидентът: Езикът на омразата на Северна Македония към България е европейски въпрос
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).