Президентът: България може да стане център за газови доставки в региона

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:10 / 21.09.2014
818
Българските проекти за междусистемни газови връзки с Гърция и с Турция трябва да бъдат разглеждани като неразделна част от Южния газов коридор, позволявайки значителни газови доставки за България и съседните страни като Румъния, Сърбия и други държави в Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на церемонията за старта на изграждането на Южния газов коридор, съобщи пресцентърът на държавния глава.

В официалното откриване на строежа в Баку, Азербайджан, участва азербайджанският държавен глава Илхам Алиев, както и представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора.

Интерконекторите с Гърция и Турция, съчетани с предстоящото разширяване на съоръженията за съхранение на газ до един милиард куб. метра, ще утвърдят България като предпочитан център за газови доставки в Югоизточна Европа, заяви в изявлението си при откриването на Южния газов коридор президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че страната ни е изцяло ангажирана с бързото реализиране на интерконекторите с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

Росен Плевнелиев отбеляза, че междустистемната газова връзка с Румъния скоро ще бъде въведена в експлоатация, а тази с Гърция трябва да бъде завършена през 2016 година. По другите два проекта за интерконектори - със Сърбия и Турция, се работи усилено, за да се осъществят във възможно най-кратки срокове, подчерта президентът.

Според Росен Плевнелиев с реализацията на Южния газов коридор ще се преодолее "зависимостта на България от една тръба" и ще гарантира сигурност на газовите доставки за целия регион на Югоизточна Европа.

"Преди пет години на Европа й беше напомнено за най-голямата й уязвимост - енергийната зависимост. България беше една от най-засегнатите страни по време на газовата криза през 2009 година", припомни президентът Плевнелиев. "Намирането на алтернативни източници и маршрути за газови доставки е въпрос на национална сигурност, а енергийната диверсификация - ключов приоритет", заяви държавният глава.

"Азербайджан винаги е бил ценен и надежден партньор", посочи президентът Плевнелиев и благодари на азербайджанския си колега Илхам Алиев и правителството на Азербайджан за съдействието за подписването на Договора за продажба на природен газ между "Булгаргаз" и СОКАР, предвиждащ доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно, която да започне в периода 2019-2020 година. Президентът Плевнелиев изтъкна готовността на българската страна да обсъди възможността за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан за страната ни.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).