Президентът Радев се обърна към македонските политици

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
10:28 / 22.06.2022
700
Въпросът за властта не е основният въпрос в дневния ред на българите, каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Основният въпрос са проблемите на българските граждани и те трябва да бъдат заложени в дневния ред на политиците, каза Радев.

“Нямаше да получим френското предложение, ако България не беше отстояла ветото с ясна аргументация и позиция. Позицията, която аз споделях, вече е ясна и нашите европейски партньори вече я споделят, а тя е че въпросът за гражданските права не може да бъде само въпрос на двете страни, а и на ниво ЕС", каза още Радев и призова политиците да ен бързат да обявяват това, защото то е само първата крачка по пътя на интеграция. 

По думите на президента, това, което Франция ни дава, е само преговорната рамка. Същинската част предстои, а то е защита на нашите интереси. Това трябва да бъде отразено в двустранния протокол. Защото ЕС, на базата именно на този протокол, ще следи какво да изисква и защитава. Към момента предложеният документ не дава достатъчна защита като механизми, срокове и критерии. Затова Румен Радев призова отговорните институции да започнат да залагат липсващите елементи в този протокол. "Трябва да се прецизират и самите текстове и европейски механизъм за контрол. МС да не се крие зад НС. Ние очакваме ясни и отговорни решения в тази посока", каза още президентът.

Той се обърна и към политическите лидери в Македония. "Време е за политическо лидерство,  смелост и отговорност в името на бъдещето! Защото пътят към Европа е път напред!".

Виж коментарите (0)

Още по темата (843):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
13.11.2023 Вицепрезидентът: Езикът на омразата на Северна Македония към България е европейски въпрос
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Педиатър: Отложете погачата на бебето си
Скок в цените на горивата
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).