Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Георги Рачев даде много интересно интервю
Автор: Ива Дойчинова 12:45 / 16.01.2024Коментари (0)420
© bTV
Интервю на Ива Дойчинова с климатолога проф. Георги Рачев

В предаването България, Европа и светът на фокус продължаваме с една тема в глобално значение, защото експерти от ООН твърдят, че една четвърт от световното население е засегнато от екстремната суша в последните 2 години - 2022 и 2023 г., което означава, че най-вероятно ще имаме криза и във връзка с намалените добиви на жито и ориз. Рекордните нива на глад в световен мащаб са комбинация от много фактори - глобалната пандемия от Корона вирус, войните в Украйна и Газа и много други. Така че ООН вещае опасност от глад, а новината е цитирана от “Ню Йорк таймс". А сега тук за коментар в студиото е любимият климатолог на България Георги Рачев, здравейте.


Здравейте, добър ден на вас и на вашите слушатели.

Бихте ли коментирали анализа, че тази двугодишна суша, както твърдят от ООН през 2022 и миналата 2023 г., води до рекордни нива на глад?

ООН е една много голяма организация , световна организация, която за съжаление в последните години започна да губи, как да кажа, своето място в света, та дори и Съветът за сигурност, той отдавна-отдавна се произнася по разни въпроси, които са много важни и в края на краищата решенията остават за мен и за вас. Те практически не се изпълняват. Глобално, веднага ще се върна на директния отговор на вашия въпрос, глобално нещата се преместват в Югоизточна Азия. Стара Европа, Съединените щати, Русия, този център на старото статукво, вече се пренася много активно в Югоизточна Азия, където са някъде около 3-3,5 милиарда души. Там са Китай, там е Индия...

Индия вече е най-голямата като население страна в света.

Индия ще продължи да се развива, нейното население ще продължи да се умножава, за разлика от Китай, където в Китай започнаха да изпитват недостиг едва ли не на работна ръка, което е малко смешно. Но е така, поради простата причина, че виждаме ограниченията, които Китай беше наложил преди години - само едно дете. И първото ми посещение в Китай беше свързано с факта, тогава мой колега географ, ми каза, че има между 30 и може би 35 милиона китайци, които не са легитимни, тоест, те нямат документи, те са дечица родени точно в това време и те са били скрити. Това са деца, които са скрити от системата, за да не бъдат изложени на типичната китайска култура по онова време.

От този геополитичеки анализ как отиваме към темата за сушата, храната и глада?

Да се върнем към храната, защото тя е изключително важна. Много сериозен проблем създаде войната, за мен това е пълноценна война. Вижте, ние се занимаваме с едни такива котенца, как една крава някъде паднала, как едно кученце... За две години, сега ще станат след малко две години, буквално след няколко седмици. Две години война може би половин милион млади мъже от едната и от другата страна - руснаци и украинци, загубиха живота си. Някои от тях, те дори не дадоха поколение. А си представете какво се случва на зърнения пазар на Черноморския басейн, защото и двете страни са в Черноморския басейн, заедно с България. Най-големият производител на пшеница - Русия и най-големият производител и износител на слънчогледово семе и на олио, а това е първокачествен материал, световен материал 45 млн. тона слънчогледово семе се добива в света, от които малка България със своите някъде към 48-49 млн. декара площ, произвежда 4% от световния добив на слънчоглед. И ние сме абсолютно на първо място в света на глава от населението, след нас е Украйна, но тя отстъпва с няколко обиколки. Това нещо пообърка пазара, който беше си намерил едно така стратегическо равновесие. И смело мога да кажа, че никога, ама никога човечеството не е било толкова нахранено, колкото е в момента.

На какво се базират вашите твърдения?

Веднага ще кажа, на две основни неща. Първо, в последните 5 години светът произведе, прибра 2, 8 млрд. тона зърно. На първо място царевица, след това пшеница, след това ориз, соя, слънчогледово семе и т.н. 2,8 млрд. тона зърно, това е един много сериозен суровинен ресурс за изхранването на хората, а и за отглеждането на животни, които ние ги ядем като месо.

В сравнение с предишна година, това е...

Никога досега не сме прибирали толкова зърно. И никога човечеството не е яло толкова много концентрирана храна, което представлява фактически месото. 3 млрд. души най-малко, това са Китай и Индия, до преди 20 години консумираха единствено гарнитурата, те не знаеха какво е месо. Значи на първо място, най-големите “вампири" са американците, те консумират над 110 грама месо средно на ден. И тук става нещо много интересно - кой как брои нещата, кой как ги смята. Защото това е местно производство, това е производство, което отива за износ, да не говорим, че в Съединените щати не са малко и туристите. Така че ако погледнем, на пръв поглед, може би изведнъж ще се окаже, че българинът пие много бира. Обаче част от тази бира е изпита от милионите туристи, които са дошли в България. Така че например, поредното ми посещение във Виетнам, аз се учудих колко много качествена бира се продава във Виетнам.

Аз толкова скариди скоро не съм яла и морски дарове и риба, колкото във Виетнам.

Морските дарове и преди и сега заливат пазара, вече имаме ограничения да не се яде кучешко месо.

Вече мисля, че нямат такава практика във Виетнам.

Аз съм ги виждал, само че преди 30 години. Виждах тази порода, защото хората си мислят, че всички кучета се ядат, не е точно така, има си определени няколко породи. Това иска да покаже, че хората се хранят много добре. Дори според данни на ООН, детската смъртност от глад, подчертавам от глад, е на най-ниските си нива, откакто се води статистиката. Дори се смята, че в над 80% от районите на Земята, тя практически е изкоренена. Остават единствено Африка и някои специфични територии от Азия. Другото, което е много важно, ООН непрекъснато повдига и повишава нормата. Защото, какво значи глад? От там да тръгнем, какво значи един човек да е гладен. Сега, той може да се храни 1 път на ден, но да ....

Калорийният прием може би е важен важен.

Да, 1700-1800 калории да приема. Под това нещо, в зависимост колко е белтъка, колко са мазнините, въглехидратите. На всичкото отгоре на няколко пъти ООН повишават този праг. Така че много е деликатен въпросът какво значи точно глад и кой е гладен. Според официалната статистика около 800 млн. души на земята са недохранени, гладуват, тоест, имат дефицит. А около 1,8 млрд., забележете са тези, които имат наднормено тегло. Ние се смеехме, стари снимки от “Слънчев бряг", от “Албена", всички мъже и жени са доста стройни и влизат в едни много хубави граници на съвременен манекен.

А ние говорим за здравословен начин на живот най-вече, че свръх теглото в крайна сметка е основание за редица заболявания?

Естествено. Ама то е навсякъде, в Западна Европа може да се види, а пък който е ходил в Америка, Бога ми, там можете да видите доста хора, които - и то на много млада възраст, които са със силно наднормено тегло. Но така или иначе това е съвременното ниво, това е съвременният свят, и той е доста задоволен при всички положения, отнася се и за храната. А що се отнася до сушата, веднага отваряме друга голяма тема. Сушата е била факт, винаги е била факт.

Тоест, периоди на засушавания.

Има периоди на засушаване, както и градушките. Веднага, винаги като се говори за градушка, защото и утре има възможност да прегърми.

А накрая ще дадем актуална прогноза за времето.

Веднага се сещам за Яворов, който написал поемата “Градушка" преди повече от 120 години. И там има едно страшно изречение “Да беше мор, да беше чума, а то градушка ни удари." Значи едва ли не по-добре е да дойде някоя болест, отколкото да съсипе многогодишния труд. Защото когато градушката ти затъпче зърното, няма как да го посадиш и след две седмици отново да поникне.

Това значи просто глад и бедстване. Ще поговорим за сушата и глобалното затопляне след малко. Тази суша за която отново се изброяват факти, аз ги споделих с нашите слушатели, пак от ООН се базирам на този доклад. Бразилска Амазония е в най-сухия си период от век насам, Сирия и Ирак се опитват да се справят със сушата. Водата в Панамския канал е с опасно ниска стойност, Индия намали износа си на ориз отново заради сушата и да си оправи собствените запаси от страх от гладна криза. Как бихте коментирали тези факти?

Коментарите са много и това е отново поредната голяма тема, която е свързана с климатичните промени, свързана е с природата, свързана е с нашия начин на живот, качеството на живот. Веднага се хващам, примерно да кажем, за бразилските фермери, които унищожават част от Амазонската джунгла, това не е самата джунгла, влажната екваториална гора, това са периферията на Амазонската джунгла, където има и сух период. Защо? Защото тези хора се стремят към добър начин на живот, високо качество на живот. Те искат да печелят повече, те не могат да се задоволят, че трябва да останат и да се занимават с дивата природа. Секат гората, опожаряват я, и на нейно място правят пасища, за да могат да отглеждат говеда и да изнасят качествено телешко месо за богата и задоволена Европа. Как да им кажем на тези хора... И между другото, няколко пъти Болсонаро, предишният президент на Бразилия печелеше избори, именно подкрепяйки тези фермери, които го подкрепяха него.

Които пък гласуват на свой ред за него?

Ето я до известна степен връзката. Ами те са нормални хора и искат да живеят. Веднага ви давам друг пример, който до известна степен вече е решен- Индонезия. Екваториални, големи, страшно хубави гори, започват да се изсичат, унищожават се хиляди видове фауна, флора, за да се сади маслена палма. За да могат европейците, пък не само европейците, не са виновни европейците, защото в края на краищата Европа сме 620 млн. души, но да могат хората да си пържат картофки, да се хранят. И се намери едно елегантно решение, което ще се хареса на слушателите. Казаха им,"Защо сечете гората? Да имаме препитание, да изкарваме някакви пари, да можем да живеем. Оставете гората, развивайте туризъм." И започнаха да пристигат туристи, както ние се смеем, бледолики туристи. А, маймуна, а, змия, тук това... И изведнъж, хората се усетиха, че тази гора може да служи ...

Е атрактивна е за туристите, тоест носи приходи.

За туристи и с много повече приходи и много по-ефективно, отколкото да копаеш, да унищожаваш и да садиш само монокултура, която е маслената палма. Изведнъж хората разбраха, че от тази гора може да се изваждат повече пари. Защото нека да бъдем честни, политиката представлява концентриран израз на икономиката. Няма друго такова нещо на Земята, което е още от време оно останало. И в края на краищата войната представлява продължение на политиката с други средства. Това нещо трябва да се даде като предпоставка на хората, че могат да опазват природата, да ползват по-малко природата или това се нарича природоползване. И едновременно с това да живеят много по-добър живот. Иначе, сушата е била и преди, има я и сега. Но когато ти си си направил някакви стопански планове за добив, за производство на някакви зърнени култури, които служат по-нататък, било то в животновъдството, било то в промишлеността. Изведнъж една суша води до много тежки последици по цялата верига нататък. Ами днес видях, че в някои от големите вериги литър олио е паднало под 2 лева. Само до преди година ние се избивахме да купуваме олио...

В промоция по 4-5 лв.

По 4-5, та до 6 лв. беше стигнало. Значи тук има природа, да, неминуемо то е абсолютен факт. Защото агробизнесът е дейност под открито небе. Ние не можем да пуснем дъжда от 4 до 4,30 ч., не може Слънчо да изгее само на обед за малко и да не пари толкова много. Няма как да контролираме времето и климата, но можем да се съобразяваме с него и да живеем в унисон, което при всички положения ще ни доведе до повече приходи, но то трябва и малко така съзнание. Отгоре на всичко, веднага ще ви кажа, много често моите студенти, които са хора млади, казват “Аз искам нещата сега, днес и веднага. Не искам след 30 години, не ми говорете за след 30 години". И аз оставам доста безмълвен в този случай.

Така е, но те са и с много екологично поведение. Моите деца са на тази възраст.

Да, разбира се.

Те са много зелени, много отговорни, защото си дават сметка, че животът им се простира в следващите, дай Боже 100 години, за разлика от нашия.

Винаги ги съветвам - вземете си животът в ръцете и го управлявайте вие. Не оставяйте на по-възрастните да предрешават нещата, за които те няма да имат отговорност след време.

Аз имам същите съвети към моите деца. Продължаваме с проф. Георги Рачев да си говорим естествено за климата, за климатичните промени. Чисто статистически, както каза и проф. Рачев, тук в студиото, човечеството никога не е било по-сито, а зърнените реколти за изминалата 2023 г., всъщност са рекордни. Каква е ситуацията у нас?

Да и да ви кажа България може би от десетина години произвежда толкова много зърно, над 10 млн. тона съвкупно зърно, което означава, че 1 млн. тон зърно е напълно достатъчно за развитието на животновъдството и задоволяване на човешките потребности. Ние изнасяме колосални количества зърно - царевица, пшеница, и то висококачествена пшеница, пшеница за посев, изнасяме слънчогледово семе и слънчогледово олио, било то рафинирано или не. Европа произвежда страшно много. Китай наистина увеличи рязко своето производство на зърнени култури. Там също много често се срещат засушавания и други неблагоприятни явления, било то градушки, било то наводнения. Европа преживя една сравнително продължителна суха от юли до към септември месец. Сега пък, преди няколко дни Рейн-Майн-Дунав са с критично високи нива. Значи всичко това се отразява при всички положения на добива. Ние хората сме навсякъде, няма кътче от Земята, където да няма такова животно. Нашият ареал е цялата Земя и ние завладяхме Земята с цел да я използваме като наше благо. Нямате представа какво представлява един прекрасен плаж в Шри Ланка, който е пълен с боклуци. Ама боклуци, ама пластмаса, ама какво ли не.

Аз съм виждала острови на Кот Д"Ивоар, една държава индустриално доста неразвита, за да може около нейните острови да има такива количества пластмасови сини торбички.

Да. Това са боклуците изхвърлени от нас. Какво представлява един Меконг, какво представлява един Ганг? Тогава се вижда истинското лице на човечеството. И до ден-днешен в тайни заводи в Пакистан, в Бангладеш, се произвеждат фреони от тези, които са забранени вече от години, които унищожават озоновият слой. Но всичкото е търговия, щом има купувачи, винаги ще се намерят и хора, които да произвеждат нещата.

Но целият този стремеж, ненаситност към печалба, е за сметка на бъдещето на човечеството.

Разбира се, разбира се.

Вярвате ли в климатичните промени, доказани ли са те?

Да, да. Категорично да. И ние вървим към затопляне, мога да го кажа с абсолютна сигурност. Това затопляне се извършва, не е голяма трагедия, че става по-топло на Земята. И предишни близки геоложки епохи е било много по-топло, отколкото в момента. Въпросът и притеснението е в това, че става ужасно бързо. Ама като казвам ужасно бързо, на фона на климатичните промени то става буквално за миг, в рамките на един човешки живот. На 30 години ние виждаме реално последиците от това затопляне. И което е още по-страшно за нас като учени, а и като хора, че ние нямаме опит, нямаме минало, което да можем да знаем как ще реагира...

Какво се прави в такава ситуация?

Да, как ще реагира цялата система, природна система как ще реагира на това. Защото много трудно е, между другото, до преди 20 години климатолог не се знаеше какво представлява. Какво е това животно никой не разбираше. Сега изведнъж, понеже има страшно търсене, пак говорим за икономика търсене и предлагане, изведнъж се пръкнаха толкова много специалисти по климата, че аз дори се плаша къде са завършили тези хора и кой им е чел лекции.

Обратими ли са тези промени? Имаме ли ход, според вас?

Днес тези промени не са обратими. Те ще бъдат обратими евентуално след 10-15 години, ако днес ние вземем много сериозни мерки. На първо място, това, което си говорихме с вас преди малко, въглищата трябва да се махнат от енергийния микс. Въглищата са най-мръсното производство на енергия и на химически продукти, няма никакво значение, от всичко останало - нефт, природен газ. Честно казано, аз в близките 15 години просто посмъртно не виждам как можем да ги изключим. Но въглищата има вероятност това нещо да стане.

И аз така мисля, освен това политическата воля трябва да надмогне мощта на интереса, той винаги е много голям. И сега, един финален въпрос, тук цялата редакция, тук нюз рума ни скочи, когато дойдохте, да питат кога ще се оправи времето. В българската лексика оправя, означава затопляне.

Аз веднага питам нюз рума какво значи да се оправи времето?

И аз, точно това, защото да се оправи, в случая, според мен означава, кога ще се стопли?

Ами то започна да се стопля. И утре ще бъде по-топло и в сряда, четвъртък и петък. Сега не мога за обещая, че ще тръгнем по камизолки, но дори в София ще бъде 12-13 градуса, а пък в едно Хасково, например или един Димитровград, нищо чудно да стане 18 градуса. За да можем в събота и неделя отново да сложим ушанките и големите, дамските палта, които сега са модерни на баклавички, тези които приличат, много са готини. Пак ще ги сложим, защото ще има ледени дни - събота и неделя пак ще стане студено. Ние сме в средата на зимата и караме пета поредна над нормална по отношение на температурите зима. Сега вътре в зимата има и сняг, има и поледица, има си всичко. Само че тези периоди стават по-кратки и се случват по...

По-дълги топли периоди. Но сега, скъпи слушатели се гответе за шокова терапия, първо по-топло, след това отново ледено. Удоволствието да прекараме последния почти час заедно 50 минути, имах аз Ива Дойчинова. С мен беше климатологът проф. Георги Рачев, за мен беше голямо удоволствие разговора с вас.

За мен също беше голямо удоволствие да споделя с вас това, което мисля.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Академичната общност излиза на протест
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: