Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Ива Христова: Очакваме пикът на грипната вълна да бъде в края на януари, ваксините срещу COVID-19 не предпазват от грип
Автор: Екип Burgas24.bg 10:57 / 16.12.2022Коментари (0)931
© Личен архив
Проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

На пряката ни телефонна линия е проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Добро утро.  

Добро утро.  

Проф. Христова, стана ясно, че са регистрирани 3 случаи на свински грип у нас. Има ли индикации за увеличаване на случаите и какви са прогнозите на експертите?  

Грипът все по-често се изолира. Всъщност сезонът започна по-рано и все повече случаи. Освен трите случая на т.нар. "свински грип“, имаме над 10 случая на доказване отново на грип А (H1N1), за който всъщност е характерно, че засяга най-вече малките деца до 4 години и възрастните хора. Това е и тенденция за цяла Европа да започне по-рано сезона, това е и очаквано във връзка с отпадане на противоепидемичните мерки. Въпросът е как ще се развива натам грипният сезон, каква височина ще достигне грипната вълна, т.е. колко случая на ден, защото все пак ние сме още в началото. Очакваме пика може би в края на януари, дори февруари, и постепенно затихване на вълната март, дори и април.  

Какви са симптомите на свинския грип и на какво да обърнем внимание? Различават ли се по нещо от обикновения?  

Не, по симптоми не могат да се разграничат. Сега, тук въпросът е в скоростта на настъпване на симптомите, но тя също варира и много трудно може да се определи. За грипа е характерно първо, че бързо започва, т.е. за няколко часа човек от здраво състояние изведнъж е в доста тежко, чувства една много силна отпадналост, безапетитие, главоболие, болки в мускулите, и разбира се, температура, която започва да се повишава. Но трудно, първо, дори не може да се определи дали е грип по този симптоми, така и скоростта на настъпване също е относителна. Така че това става с тестове.  

Има ли някакъв начин за превенция или със стандартните мерки, които трябва да спазваме?  

За предпазване са стандартните мерки, но има за лечение специфични противогрипни препарати, които обаче трябва рано да се започват, още в първия ден-два, и са много ефикасни, а има и за профилактика с противогрипните ваксини, които дават доста добър имунитет, и то доста бързо. Все пак след 2 седмици вече организмът е защитен и не се разболява или много, много леко го прекарва.  

Ваксините, които са срещу коронавируса, те всъщност действат ли и срещу този грип?  

Не, ваксините срещу коронавируса са специфични, насочени са точно срещу коронавирус. Даже виждате сега срещу "Омикрон“ има и комбинирани ваксини, за да предпазват и спрямо него, т.е. са много силно специфични. Грипните ваксини също са силно специфични срещу грип и няма кръстосано предпазване. Т.е. ваксина срещу грип не може да ни предпази срещу COVID, както и ваксината за COVID не може да ни предпази от грип. Те са отделни заболявания с отделна превенция. И сега с COVID-а вече имаме минимални стойности на ден - на 14-дневна база заболеваемостта на 100 000 е около 30-33 човека, което е всъщност минималното в периодите между повишаването на вълните. По същото време имаме повишаване на грипната вълна и необходимостта да се предпазим от нея. И надеждното предпазване е разбира се с ваксините, плюс избягване на близки контакти, носене на маска и спазване на дистанция.  

Аз точно това исках да ви попитам - каква е ситуацията с коронавируса към момента. А очаква ли се нов пик на пандемията?  

Никой не може да предскаже дали и кога, защото зависи само от вируса и от неговите мутации. Ако мутациите са сериозни, различни, ще има по-сериозна вълна, и обратно - ако са вътре, както е в момента роене на подвариантите в техните подварианти, заболяемостта ще е ниска. Но с времето се увеличава шансът да няма сериозни мутации. И тъй като такива от няколко месеца нямаме, е твърде вероятно да сме в една ситуация, в която ще има временни повишавания, но те няма да са сигнификантни, т.е. няма да сме свидетели на високите вълни с многото заболели от примерно една година. Още повече, че предишните 2 години през ноември бяха пиковете, най-големият брой заболявания беше през 2020-2021 година през ноември. А тази година през ноември беше с ниска заболяемост, тя продължава и сега през декември. Така че трябва да сме оптимисти, макар и умерени оптимисти по въпроса с COVID вълните.  

Всички на това се надяваме, на точно такъв тип прогнози. Има ли натиск върху здравната ни система, лекарите, лечебните заведения, към момента каква е ситуацията?  

Натиск няма, тъй като COVID не протича тежко. Значи, ние вече имаме имунитет къде от ваксиниране, къде от преболедуване, в много случаи и от двата. Това всъщност проепидемичване на населението създаде и натрупа имунитет. Отделно вирусът също няма нови мутации, така че COVID не протича тежко. Няма онзи натиск, не засяга долните отдели на дихателния тракт, т.е. не води до дихателна недостатъчност, която налага хоспитализиране, в резултат на което натиск няма. Но грип се задава, той протича нелеко, доста тежко протича също, отделно респираторно синцитиалният вирус, който особено при деца причинява бронхиолити, което също налага хоспитализация. Така че в тези специфични възрастови групи ще има по-голямо търсене на болнични легла.  

Габриела ГАНЕВА




Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: