Прокуратурата здраво притисна търговците на гласове

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:38 / 04.07.2021
1250
Прокуратурата яко притисна изборните търговци. Масово в страната текат операции срещу купуването на гласове за вота на 11 юли.

Прокуратурата в Етрополе е разкрила схема за изборна търговия на мъж от града. При претърсване в дома му са открити  61 декларации за застъпници, при малко над 20 секции в общината. Мъжът е в ареста за 72 часа. От прокуратурата ще поискат постоянното му задържане.

Полицията в Сливен работи по 18 сигнала за купуване на гласове, съобщиха от ОД на МВР. Сигналите са получени от граждани и придобити при полицейска оперативна работа, като по случаите са образувани проверки.

Има засилено полицейско присъствие на изборни места и секции, където на базата на анализ от предходни избори има риск от контролиран вот. На 198 души от активния криминален контингент се извършва наблюдение и непрекъснат контрол. Провеждат се беседи с неформални лидери, можещи да организират контролиран вот. Наблюдават се 12 обекта в областта, предоставящи бързи кредити. Работи се по придобиване на информация за т.нар. корпоративен вот. Проведени са разговори и беседи със собственици, управители, служители и работници на 20 фирми в областта.

Извършват се проверки по отношение на гражданската регистрация, което включва регистриране на по-голям брой лица на един адрес. Проверките са от 1 юли в рамките на специализирана операция против престъпленията срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство.

Акцията срещу купения вот тече с пълна сила и в Монтанско, където лице с инициали Б.П. беше привлечено към наказателна отговорност за извършено от него престепление.

Досъдебното производство е образувано в РУ на МВР гр. Лом за предлагане на имотна облага с цел упражняване на избирателно право по определен начин.

Към настоящия момент е установено, че Б.П. предложил на пет лица от с. Я., област Монтана, парична сума, за да ги склони да гласуват на предстоящите избори за Народно събрание на Република България, насрочени за 11.07.2021 г., в полза на определена политическа партия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3144):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха за лихвите по депозитите
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Димитър Главчев се отказва от 9 100 лв. заплата като външен минис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).