Психолог разкри какво стои зад профила на фейсбук-фантома Спас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:31 / 12.10.2017
1337
Хората се доверяват на измамници в социалните мрежи, защото не различават общуването офлайн и онлайн. Това коментира психологът доц. Маргарита Бакрачева във връзка със случая "Александър Николов" и големия брой "ужилени" от измамника, в ефира на bTV. Личната предразположеност, настроението, в което ни заварват и фактът, че използваме комуникацията по навик, според нея са факторите, които определят дали ще приемем "на доверие" приятелството и предложенията на човек, когото не познаваме.

По думите й, когато общуваме виртуално, сме склонни сами да довършваме образите и така неяснотите не правят впечатление. "Обикновено фалшивите профили са лесно разпознаваеми по липсата на много лични снимки и преживявания. Тук са положени усилия за поддържане на профил, който не съдържа много лична информация, но е достатъчно активен, за да изглежда, че зад него стои реален човек", посочи психологът.

Според нея Спас Василев (както по всяка вероятност се казва мъжът зад влиятелния профил от "Туитър" и "Фейсбук") е успял адекватно да прецени на какво реагират потребителите - на негативната информация, "много по-трудно е да убедиш хората по някакъв позитивен начин".

Доц. Бакрачева коментира, че вероятно "Спас" е вложил нещо от себе си в "Александър": "За да бъдеш убедителен, трябва да вярваш на себе си, дори и да е най-голямата лъжа. В този профил със сигурност има и нещо лично". Тя има 34 общи приятели с Александър Николов.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).