Първанов: Трябва да има ново ръководство на БСП

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
13:53 / 31.08.2013
924
Смятам, че трябва да има ново ръководство на БСП. Това заяви Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година пред БНР.

"Не просто млади. Често споря с това виждане - да бъдат млади хора; видяхме как беше в НДСВ, в ГЕРБ, млади - не винаги са достатъчно подготвени. Искам да дойдат можещите хора, знаещите, онези, които могат да направят нещо не само за партията, а за обществото. Нямам никакви амбиции, не желая реванш", каза Първанов.

"Близо две години апелирам за дълбоки идейни промени в БСП. Виждам какво става в европейската левица, там се търсят нови социални общности, към които да се насочат социалдемократическите и левите формации - преди всичко към активните слоеве. Реален проблем от десетилетия е, че активните хора не припознават БСП.

Необходими са организационни промени. Предлагах засилване на вътрешната демокрация. Стигнахме до момент, когато решенията в БСП се концентрират в много тесен кръг и всички легитимни органи на БСП са подменени. На ръководството му е много по-изгодно във всеки критичен глас да посочи врага с партиен билет, да капсулира, да обединява около себе си тясното ядро, което е останало, и което не е достатъчно, с оглед на перспективите и амбициозните задачи", каза още Първанов.

"Един автентичен ляв лидер трябва да бъде припознат от широкото мнозинство на хората - не само от тяснопартийния членски състав. Като го погледнеш, да става ясно, че това е ляв лидер. При всички спорове, които сме водили, с Жан Виденов, с проф. Александър Лилов, нямаше съмнение, че тези хора изразяват силата на лявото мислене. Това отдавна не се е случвало", смята Първанов.

"На въпрос дали би станал лидер на БСП, Първанов каза - този етап вече е минал. Бил съм начело на БСП в много труден период; твърдя, че съм бил успешен лидер, изведох БСП от много критична позиция до партия, която печели избори. Опитах се да пробия миналата година с идеи за реформиране и промяна - не се получи", допълни той.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Железничарите са в стачна готовност 
КРС иска по-тежки регулации – без пазарна обосновка и в противоре...
"Булгаргаз" ще съди "Газпром" заради спрените доставки през 2022 ...
Цоков: Няма ресурси в бюджета за увеличение на заплатите в универ...
Арестуваха член на Инспектората към ВСС заради сексуални намеци к...
Внимавайте при пазаруване в тази платформа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).