Радев: Президентската институция задава дневния ред и отстоява интересите на гражданите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (11)
11:36 / 28.01.2020
1201
Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за третата година от мандата си.

Като последен пример за това той посочи изборното законодателство. Държавният глава заяви, че парламентът за пръв път е започнал да разглежда промени в изборното законодателство, когато трябва.

"В тази трета година ние продължихме нашата отговорна мисия с последователност. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес“, коментира Радев.

"Нямам намерение да превръщам този отчет в самореклама, защото оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети“, каза още държавният глава.

Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство и решения в разрез с обществения интерес, каза Румен Радев. "Макар свиканият от мен КСНС през април за реални мерки срещу корупцията да не постигна консенсус, моите констатации и предложения стават все по-актуални. Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство и решения в разрез с обществения интерес. Наложих вета на 7 закона. Там, където виждах, че има нарушение на Конституцията сезирах и КС. Въпреки преодоляването на тези вета, понякога дори и без дебат, обществената реакция и решенията на КС потвърждават правотата на моите действия“, добави Радев.

Според него поредицата срещи относно избора на главен прокурор и повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт са откроили проблеми и възможни решения. "В ход са дебатите за инициирани на промени в Конституцията след 30 години преход“, каза още президентът Радев.

По думите му преодоляването на бедността и неравенствата чрез постигане на висок устойчив растеж е било в основата на диалога му с работодателски и браншови организации.

Нарушаването на консенсуса на КСНС за разсрочено плащане на проектите в отбраната води до нехармонично развитие на видовете въоръжени сили, заяви президентът. "Развитието на въоръжените сили е мой неотменен приоритет като върховен главнокомандващ“, каза още Радев.

"Подписан бе договор за придобиване на нов изтребител, макар и засега с орязани способности и необходимост от допълнителни заплащания. Възстановено беше Висшето военновъздушно училище. В ход е стимулиране на мотивацията на военнослужещите и техния социален статус, макар и в момента в обем, който не може да реши острия недостиг на личен състав. Нарушаването на приетия консенсус на КСНС за разсрочено плащане на проектите води до нехармонично развитие на видовете въоръжени сили и родове войски, до тревожно изоставане в реализацията на проектите за модернизация и нашите ангажименти към авиацията“, коментира още държавният глава.

Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Земетресение в Черно море е станало тази сутрин
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).