Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радев за Северна Македония: Навсякъде и аргументирано отстоявам българската позиция
Автор: Екип Burgas24.bg 23:07 / 19.05.2022Коментари (0)934
© НОВА ТВ
"Добрите намерения на правителството тепърва трябва да намерят законодателна подкрепа". Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти. "Мога да коментирам мерките едва, когато видим тяхното приложение", допълни държавният глава.  Президентът отказа да коментира мерките за сигурност около парламента. "Има си органи, които отговарят за това", заяви Румен Радев.

Запитан по темата "Северна Македония" и какво са си казали с помощник държавния секретар на САЩ Карън Донфрид и с френския президент Еманюел Макрон, Радев каза: "Многократно съм заявявал, че навсякъде и аргументирано отстоявам българската позиция и тя среща своето разбиране. Затова е изключително важно да има комуникация с всички лидери от Европейския съюз, но и не само, с нашите стратегически партньори от САЩ и с всички европейски институции, така че да се намери ясно, устойчиво и необратимо решение".

"Ние имаме огромен национален интерес Република Северна Македония (РСМ) да започне час по-скоро преговорите за членство в ЕС и един ден тя да бъде част от европейското семейството, дори само заради общата ни граница и заради стабилността на тази част от Европа. Но това не може да стане с цената на българския интерес и с нарушаване на собствените критерии на ЕС, които съюзът сам е  установил", каза вицепрезидентът Илияна Йотова. 

"Най-голямото разочарование днес е, че не беше прието от Европейския парламент едно много важно изменение на резолюцията за Република Северна Македония и това е изменението, което да защити правата на българите в Македония, заяви Йотова. По думите й не е постигнат компромис, за да бъде включен този текст в резолюцията. "Най-важната претенция на България липсва от резолюцията на ЕП. За съжаление българските евродепутати не са успели в онази степен да направят доброто лоби сред своите колеги, за да бъде защитена не само позицията на РСМ, но и общоевропейската позиция и българската позиция", коментира Йотова.

Тя каза, че е имала много тежки съмнен
ия още когато тази резолюция е минала през съответните комисии, преди да стигне днес до пленарната зала. "Още тогава една група български евродепутати бяха вкарали това изменение, което специално гарантира правата на българите. Не можаха да го отстоят, не можаха да убедят своите колеги, че това е действителен проблем и че тази претенция на България почива на реални факти. Нещо повече, това изменение дори не можа да влезе в компромисния текст", каза Йотова. 

Според нея много време е пропуснато от 2019 г., за да обясним на нашите европейски партньори, че позицията на България не е просто балканска позиция, а позиция, която почива на реални факти. "На това, че има дискриминация по отношение на българите в РСМ, че има условия, които България поставя и които за съжаление толкова години не се спазват. Когато се говори за притискане, за преса, нека тази преса да бъде към страната, която иска да влезе в ЕС, не към страната, която толкова години е част от ЕС", каза вицепрезидентът Йотова.



Още по темата: общо новини по темата: 842
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: