Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Реставраторите на Бузлуджа с позиция след забраната за достъп в монумента
Автор: Велизара Ангелова 21:06 / 19.03.2024Коментари (1)1597
След като в края на 2023 година бе издадена заповед от Областния управител на Стара Загора Ива Радева, забраняваща всякакъв достъп на лица в обекта на връх Бузлуджа, включително и този на фондация "Проект Бузлуджа", както и на полицаите, охраняващи обекта, фондацията публикува и своята позиция, видя "Фокус".

Припомняме, че екипът на "Проект Бузлуджа" се бори още от 2015 г. за съхранението на културния паметник. Благодарение на него през 2018 г. паметникът беше признат от най-голямата европейска организация за културно наследство Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени културни обекта в Европа, както бяха привлечени и средства, включително от Министерството на културата за стабилизиране на рушащите се мозайки.

Един от посочените в заповедта но Областния управител мотиви за забраната бе, че "под влияние на атмосферните условия голяма част от вътрешните стени са компроментирани и част от армировката е оголена и корозирала". 

От "Проект Бузлуджа" обаче пишат, че това не е състояние, установено от датата на издаване на заповедта, като проектът за осигуряване на посетителски достъп се базира на направените от тях проучвания, включително конструктивни от Центъра за научни изследвания и проектиране на УАСГ, цялостен конструктивен модел и конструктивни изчисления, разработка на над 20 инженери в рамките на 2 години.

"За сравнение оценката на опасността в заповедта е базирана на един оглед на РДНСК, без да им е било предоставено време за задълбочен анализ", коментира  организацията.

Екипът пише още, че в сградата се извършват съгласувани с Областна управа проучвателни и консервационни дейности, години преди да бъде осъществено обезопасяването.

"Излиза, че обезопасяването, осъществено под ръководството на Областна управа, е направило сградата по-опасна от преди.

Фактите сочат, че държавата разпознава необходимостта от отваряне на сградата, финансира проект за обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп и приема неговото изпълнение без забележки. След това, Областният управител решава, че държавата изпълнявайки собствения си проект за обезопасяване, всъщност е направила сградата по-опасна.

До толкова по-опасна, че не допускат дори да извършим задължителните ревизии и подсилване на навесите, които пазят 1000кв.м. мозаечни пана, образец на монументалното изкуство на ХХв., документирани и съхранени през последните 3 години", изказва своята позиция фондацията.

Припомняме, че този петък на Бузлуджа охрана нямаше, а вратата беше разбита, като хора са влизали безнадзорно, съдейки по приложения по-долу видеоматериал.

Освен издадената забрана екипът твърди, че са били иззети ключовете за сградата от охраняващите я полицаи, като е била изключена системата за мониторинг от сензори и камери, които алармират при опасност за мозайките.

"Без системата за мониторинг и без право на достъп, мозайките са отново изложени на риск". По-лошото е, че прекъсването на полицейската охрана означава сигурно разрушаване на всичкия положен труд до момента.

Само един удар и цяло мозаечно пано, което сме стабилизирали камъче по камъче, може да бъде срутено. Само едно макетно ножче и навесите вече няма да предпазват мозайките. Най-лошото е, че нерегулираният достъп може да доведе до нещастен случай, защото посетителите не следват обезопасените пътеки, а се катерят, влизат в подземия и други опасни зони",
пишат във връзка с безнадзорното влизане от екипа.

Пресконференция по казуса с участието на областния управител е предвидена за утрешния ден.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.03.2024 г.
0
 
 
Обектът общински ли е или държавен? Защо изобщо областен управител има право да се разпорежда за него? Или важи приказката: царя дава, пъдаря не дава. В тая територия, наречена държава България, всеки явно прави или каквото си иска или каквото не му е работа.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: