Родителите на гимназистите ще трябва да се бръкнат сериозно за частни урoци, цените скочиха драстично

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:36 / 20.04.2023
787
Бум в търсенето на частни уроци след 7 клас. Това отчитат образователните школи два месеца преди изпитите за външно оценяване.

Изискванията за резултати, от които зависи и приемът в елитните гимназии, засилиха сериозно интереса към допълнителната подготовка през последните години.

В същото време уроците са поне с 20% по-скъпи от миналата пролет.

На 13 юни ще се проведе изпитът за външно оценяване по БЕЛ, а на 16-и – по математика. Национално изследване показва, че 50% от родителите на ученици от 5 до 7 клас са принудени да плащат за частни уроци по един или повече предмети.

Според образователния експерт Марияна Банчева истерията с частните уроци е породена именно от изпитите за Национално външно оценяване, тъй като те са едновременно оценка на резултатите на седмокласниците, и от тях зависи приемът в т.нар. елитни гимназии. 

Интересът към частните уроци се засилил и след продължилото няколко години дистанционно обучение, отчитат експертите, предава Нова телевизия.

През последната година расте не само интересът към частните уроци сред седмокласниците, но и цената на допълнителната подготовка. Бърза проверка на офертите в школите показва, че през последните две години на пандемия частните уроци са поскъпнали с между 20 и 50%. В някои от обучителните центрове актуализация има дори и между двата срока, предаде NOVA.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нова промяна при изплащане на обезщетения за безработица!
Решиха: Без реклама на хазарт в медиите
Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет н...
Важно съобщение преди голямото пътуване за предстоящите празници
Ще върнат ли казармата у нас?
"Алтернативния данък" за гъбите и трюфелите остава, а нулевата ст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).