Родни тъкачки майсторят килими за Версай

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:30 / 25.10.2016
1116
Три ръчно тъкани килими-точни копия на прототипите на килими Савонри - най-престижната колекция на ръчни килими в Европа, са изработени от майсторките-тъкачки от град Костандово. Това съобщи съуправителят на фирмата, в която работят, Надя Парпулова и уточни, че трите килима са изпратени във Франция и в момента продължава работата по нови модели от каталога "Савонри". 

Преди векове ръчно тъканите килими Савонри са били ексклузивна собственост на френската корона и да получиш такъв килим е било кралски жест и подарък. Родната фирма получила височайшата поръчка, след като успешно издържала две интервюта във Виена през 2014 г. по каталога на "Савонри", където били представени 90 дизайна на килими в стил Луи XV. 

Костандовската фирма била оценена като надежден производител и успяла да грабне поръчката. Преди това китайски производители се провалили на "препитването".

"Бяха подбрани трите най-трудни изработки с множество кралски емблеми и знаци, изразяващи пищност и помпозност, но нашите майсторки се справиха блестящо и копията на килимите от двореца във Версай бяха изтъкани, разказа Надя Парпулова.

Килими от град Костандово вече имат кралица Елизабет, Камила, Мик Джагър и внучката на Чърчил, която е дизайнер. Началото на атрактивния бизнес с килимите е поставено чрез партньорство между бащата на Надя-Нено Парпулов и пиара на принц Чарлз Дейвид Бамфорд заедно с Британската национална организация за запазване на културното наследство. Първата кралска поръчка дошла през 1999 г.от кралица Елизабет, която търсела кой да й изработи 120 квадрата килим с френски мотиви в неправилна форма, който трябвало да бъде съобразен и с колоните на дворцовата зала. Сега в колекцията на костандовските майсторки има над 300 ръчно изтъкани килими, които красят кралски резиденции, дворци и замъци в цял свят.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Сигнал: На магистрала "Тракия" е много опасно в момента
Проблеми с издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Сигурно са били друсани с райски газ
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).