Романтична история: Да кажеш "да" навръх 3 март на паметника "Шипка"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:04 / 03.03.2021
948
Трети март освен национален е и личен празник за едно семейство от Варна. Антония е възпитател в детска градина, а Иван е учител по история. През 2014-а двамата си казват "да" на трети март и то в Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа“. 

Преди да си кажат "да" навръх националния празник на България Антония и Иван вече се познавали повече от 25 години. Срещнали се в трети клас.

"Влюбихме се две години след завършването на университета", разказа Антония. 

Решават да се оженят на връх Шипка, защото и двамата прекарват голяма част от живота си там. Родени са в Казанлък, а Антония работи дълги години като екскурзовод на Паметника на свободата.

"Буквално го почувствахме отвътре. Така или иначе тя беше вече емоционално обвързана с паметника. Навръх националния празник там са най-големите чествания", сподели Иван.

"Предложих да сключим брака на открито. Много се надявахме да има сняг. На трети март обаче валеше дъжд, но това не попречи на веселието и на невероятните емоции", каза пред камерата на Нова Антония.

На сватбения си ден поднасят венци на Паметника на свободата.

"За да отдадем почит на падналите в боя, но и не само. Малко хора си дават сметка, че освен в същинските боеве, доста хора са загинали, докато са пазили. Имало е случаи на дълги дни, на студуване, без вода", добави Иван.

Антония е възпитател в детска градина, а Иван - учител по история. Когато разказва за спомените, които пази връх Свети Никола, той говори с плам и иска да предаде това и на своите ученици.

"Да се отнасят с уважение, да си дадат сметка за какъв народ и за каква страна хората са се жертвали", обясни той.

Синът им Баян е на четири години и половина и от малък слуша истории за върха и славните битки. През лятото Антония иска да му покаже за първи път тайните на Паметника на Свободата.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).