Ръст на делата заради надписани сметки за ток

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:18 / 14.10.2019
697
Ръст на делата срещу енергодружества заради надписани сметки за ток, отчитат адвокати. В момента всяка пета жалба срещу енергодружествата е за надписана сметка за ток, съобщава Нова телевизия. През миналата година от близо 880 оплаквания към енергийния регулатор – над 160 са свързани с грешки при отчитане и фактуриране. Най-често жалбите са за неточно отчитане, липса на реален отчет или грешки при фактурирането на отчетените количества.

Преди няколко месеца Юли Кантарджиев и някои от съседите му в блока в столичния квартал "Младост" получават изненадващи сметки за ток.

"Няколко семейства се оплакваха, че им е надвишена консумацията, без да са имали някакви допълнителни включени уреди. На хората им направи впечатление, че има между 30 и 50 % завишение", каза Кантарджиев.

Според Юли проблемът вероятно идва от дефект в електромера. "Когато човек погледне електромера, съмнявайки се, че има грешка, вижда, че показанията са такива – което ражда съмнения за евентуални манипулации, които не са ми ясни как стават", коментира още Кантарджиев.

Не изключва обаче да има грешки и при отчитането. "Служителите, които отчитат – макар и рядко да ги засичам, пишат на ръка. Във века на технологиите би трябвало с някакви електронни модули само да се снемат показанията. Тези неща разклащат доверието в корекция и точност на отчетите", каза още той.  

Такива сигнали заливат съдилищата в страната, разказват адвокати. А през отоплителния сезон броят им расте. "Надвишените суми в някои от случите стигат над 150-200%, като най-често надвишените суми с т.нар. корекционни сметки на ЕРП-тата са минимум 50-60 %", посочи адвокатът Николай Василев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).