Синдикатите: Голяма част от високите цени на крайните продукти нямат обяснение – това е чиста спекула

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:07 / 23.01.2023
636
Нормалната реакция на бизнеса след намаляването на цените на тока е да се намалят и цените на стоките и услугите. Надявам се да има намаление. Това заяви Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България.

"Част от бизнеса може да си позволи намаляване на цените и вдигане на възнагражденията. Голяма част от високите цени на крайните продукти нямат обяснение – това е чиста спекула", смята икономическият съветник Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", цитирана от Novini.bg.

Тя апелира управляващите, ако не успеят да накарат бизнеса, и особено прекупвачите, да нормализират цените, то да помислят компенсациите, които се дават на бизнеса, да се насочат към крайните потребители.

На въпрос относно това има ли среда бизнесът да намали цените, тя е убедена: "Имаше условия да не се увеличават толкова цените. Причините за увеличение бяха много през миналата година, но спекулата е огромна."

"Не съм съгласен за твърденията за спекула. Не наблюдаваме повишаване само в една група стоки и услуги, а общо на пазара. Имаме фундаментална причина за поскъпването – това е цената на енергоносителите и горивата, които са част от разходите на всеки бизнес", допълни Иванов.

Иванов поясни, че още в средата на 2021 г. е започнал ръст на цените при производителите: "Този ръст, в началото на 2022 г., достигна до 40% и към средата мина 48%. Той се прехвърли на крайните продукти в по-малка степен. Тоест, повишаването на цените е очаквано, а причините са обективни."

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Серия от инциденти на магистрала "Тракия", максималната скорост е...
Кошмарно задръстване на магистрала "Тракия", колите са буквално с...
Шофьор пресметна: 50 километра за близо 2 часа!
Колко време след Великден можем да консумираме безопасно боядисан...
Българи и гърци въртят чевермета до 65 минерални извора, музиката...
Вредно ли е готвенето на газ?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).