Скоро ще се храним само в порцеланови съдове: Приеха забраната за пластмасовите изделия за еднократна употреба в ЕС

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
20:50 / 19.12.2018
1622
Преговарящите в Европейския парламент, Съвета и Комисията днес постигнаха споразумение за забрана на пластмасови изделия за еднократна употреба като прибори и съдове за храна, съобщи вчера euractiv.com, цитиран от "Монитор". Това стана едно от най-бързо финализираните предложения в близката история на ЕС. Промените могат да влязат в сила през 2021 г., ако дотогава бъдат одобрени на законодателно ниво.

Преговарящите от ЕС подписаха за мерки, които включват забрани за пластмасови плочи за еднократна употреба, прибори за хранене, контейнери за хранителни продукти от полистирол, чаши за напитки, балони, сламки и памучни пръчици.

Промените се очаква да влязат в сила след малко повече от две години. Стратегията срещу пластмасовите отпадъци вероятно ще доведе до осезаеми промени в ежедневието. Пакетът е от значение преди всичко за пластмасовата промишленост, която според властите е генерирала през 2015 г. приходи в размер на 340 млрд. евро и е давала работа на 1,5 милиона души. Мерките са предназначени да намалят емисиите на въглероден диоксид с 3,4 милиона тона. Комисията също така оправдава инициативата със защитата на океаните. Повече от 80 на сто от боклука в океаните е пластмаса.

Временното споразумение също означава, че производителите ще трябва да плащат за управление на отпадъците и почистване на артикули за еднократна употреба, най-вече цигари. Въпреки че преговарящите успяха да постигнат съгласие по тези въпроси, както и 30% рециклирано съдържание в бутилките за напитки, насочени към 2030 г., са били направени и компромиси. Освен това, целта 90% от пластмасовите бутилки да бъдат събирани ще се забави с четири години от 2025 до 2029 г. След лобирането от страна на производството на напитки задължението да се гарантира, че пластмасовите капачки остават прикрепени към контейнерите също е отложено от 2021 до 2024 г.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).