Сметната палата очаква финансовите отчети на партиите до 31 март

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:14 / 23.03.2023
496
Политическите партии до 31 март 2023 г. трябва да представят на електронен и хартиен носител финансовите си отчети за 2022 г. заедно с декларация по образец, в която се съдържа списък на физическите лица, направили дарения съгласно чл. 34, ал. 4 от Закона за политическите партии. Това съобщиха от пресцентъра на Сметната палата. 

Информация и образци на необходимите документи могат да се намерят в интернет страницата на Сметната палата в раздела "Контрол-партии“.

Сметната палата ще публикува на интернет страницата си отчетите до 15 април, а също и списък с наименованията на партиите, които не са подали отчети, и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, или е без декларацията по ал. 4, се смята за неподаден.

Последиците от непредставяне или непредставяне в срок на годишните финансови отчети и декларациите със списък на дарителите, са:

- налагане на  имуществена санкция на политическата партия от 5 000 до 10 000 лв.;

- загубване правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители;

- възможност  Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия, когато не са представени в Сметната палата годишни финансови отчети  за две последователни години.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).