Спасяваме точките в талона при превишена скорост

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (16)
09:37 / 27.01.2011
1953
КАТ няма да отнема вече контролни точки за превишена скорост, а ще наказва провинилите се само с парична глоба. Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за лишаване на шофьорите от точките в синия талон, изготвени от МВР.

Така се елиминира възможността книжката да изгори заради отнети точки заради бясно шофиране.
С последните поправки в Закона за движение по пътищата отпадна и вариантът свидетелствата на джигитите да се отнемат при първо нарушение. Изключение ще се правят само за любителите на високата скорост, които са сгащени да карат в населено място с над 50 км/ч отгоре.

При същото провинение от раз ще горят с книжките за три месеца и шофьорите на автобуси и камиони, превозващи извънгабаритни или опасни товари, независимо дали са натискали газта повече от позволеното в града или в извън населено място. При останалите случаи водачите ще бъдат лишавани от право да шофират за 12 месеца, но чак след трети акт за скорост в рамките на една година. За сметка на това депутатите решиха джигитите да плащат до двойно по-високи глоби, което според управляващите от ГЕРБ би постигнало желания възпитателен ефект. Така актът за 50 км/ч над допустимата скорост скача от 250 на 350 лв., а за всеки 5 км/ч отгоре джигитите ще олекват с по още 50 лв. По този начин при 120 км/ч в града глобата удря 550 лв.
При профучаване с между 30 и 40 км/ч отгоре КАТ сега отнема 7 точки, а при втори акт за скорост талонът на водачите, които разполагат с общо 39 контролни точки, олеква с още 13 точки.

Според сега действащата нормативна уредба шофьорите, които са останали например с 10 точки в талона и бъдат засечени да карат с над 40 км/ч над ограничението, автоматично остават без книжка и олекват с 200 лв. В бъдеще обаче те ще плащат само увеличената от депутатите глоба от 300 лв., но няма да бъдат лишавани от 10 точки.

Плановете на управляващите са за драстично повишаване на събираемостта на глобите след въвеждането на електронния фиш, бонуса от 30% от стойността на глобата при експресно плащане, както и връчването на честитките от камерите с обратна разписка. Идеята е парите от електронните фишове да отиват в специален фонд за поддръжка на "очите" на КАТ и закупуване на нова техника. Крайно време е да изкараме катаджиите от храстите, аргументират се депутати от ГЕРБ. Те напомнят, че през 2009 година 15-те камери, които дебнат джигитите, са установили толкова нарушения, колкото всички полицаи на пътя. Целта на управляващите е шосетата да бъдат опасани с общо 300 камери, които да следят за неспазване на правилата от шофьорите.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (16)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).