Светият синод отказа да канонизира Васил Левски заради убийство на дете

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
09:51 / 13.02.2019
1426
Националният изпълнителен комитет на партия “Национален фронт за спасeние на България" (НФСБ) призова Светия Синод на Българската православна да канонизира Васил Левски. От формацията настояват и за лична среща с патриарх Неофит. Призивът е подписан от лидера на НФСБ Валери Симеонов, съпредседателят на партията Данчо Хаджиев и депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев. Те припомнят, че преди година отново са се обърнали към Светия синод с молбата да бъде разгледан въпросът с канонизацията на Левски.

“Васил Левски няма да бъде канонизиран, тъй като в биографията му пише, че неволно е убил дете", коментира пред “Труд" отец Николай, който отговаря за връзките с обществеността в Светия синод. Въпросът е поставян поне пет пъти през годините от неправителствени организации, от кмета на Карлово, както и от патриотични организации.

През 1996 г. комисията по канонизация към алтернативния синод извършва канонизира Левски. Актът не е признат от владиците в Светия синод. На 21 юли 2004 г. официалният синод анулира канонизацията му. В същия ден иконата с образа на Свети Йеродякон Игнатий бе насечена и изгорена.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).