Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тагарев: Преди 20 години българското общество направи правилния избор за присъединяването на страната ни в НАТО
Автор: ИА Фокус 15:42 / 28.03.2024Коментари (0)1135
©
Членството в НАТО ни прави сигурни. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в приветствието си на откриването на изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) "Българската армия – 20 години част от НАТО“, днес, 28 март. По думите му - в изминалите над 25 години много хора са работили изключително интензивно, усилено и в трудна обстановка, за да може България да се подготви за членство в НАТО и днес да се развива като достоен член на този най-мощен военнополитически съюз.

Министър Тагарев прикани повече хора да се запознаят с изложбата на НВИМ, тъй като тя е много важна за нашата история. "Благодарен съм на екипа на музея за положените усилия, защото много хора не са запознати с фактологията, с проблемите, които са решавани през годините, с начина, по който сме допринасяли за съюза, за да заемем едно достойно място в него“, подчерта той.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза още, че днес можем да гледаме с насмешка на инициативите на партии и политици, които говорят за излизане на страната ни от НАТО. "Те сигурно не разбират какво означава това членство от гледна точка на нашата сигурност и на условията, които имаме за икономическо развитие и повишаване на благоденствието на българския народ. Ние дължим именно на членството си в НАТО дори и това, че те могат да импровизират по този начин и да излизат с такива странни инициативи“, посочи той.

"Преди 20 години българското общество направи правилния избор за присъединяването на страната ни в НАТО. Предвид днешната ситуация по сигурността, това е най-целесъобразното решение, което сме взели в новата ни история“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите му, членството в Алианса е задължение и отговорност, за да бъдем адекватни на нашите съюзници, на колективната система за сигурност както по отношение на планиране и развитие на силите, така и по евентуалното им използване. "Затова съм горд от това, което се прави в Щаба на отбраната и в Българската армия – да участваме равноправно във всички решения, които се отнасят до колективната отбрана, да сме способни да предоставим на държавното и политическото ръководство необходимата експертиза за вземането на решения, за да бъдем достоен съюзник на Алианса и заедно да бъдем гарант за сигурността и просперитета на нацията“, заяви началникът на отбраната.

Директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова посочи в приветствието си, че изложбата се фокусира върху мисиите и ученията на Българската армия в годините на нейното присъединяване към Алианса, както и върху акценти от изграждането на способности и съвместимост с армиите, съюзници в НАТО. На откриването на изложбата присъстваха още Николай Свинаров, министър на отбраната в периода 2001 – 2005 г., по чието време през 2004 г. България официално стана член на Организацията на Северноатлантическия договор, представители на дипломатическия корпус и др.

В отговор на въпроси на журналисти, министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи, че и в момента Министерството на отбраната работи интензивно, за да се засили присъствието на НАТО на наша територия. "Наличието на съюзни структури тук увеличава нашата сигурност“, подчерта той. "Едно от постиженията на последните години беше именно това: разбрахме, че трябва да инвестираме в собствената си армия. Дълги години тя беше пренебрегвана, бюджетът падаше постоянно до 2018 г. Сега вече сме на обратния тренд и въпросът е – как да го използваме“, каза още министър Тагарев.

За решаване на проблемите в сектора Министерството на отбраната не може да работи без да има приемственост, посочи министър Тагарев в отговор на друг журналистически въпрос. "Независимо кой министър ще дойде след мен, той ще трябва да търси решение на същите проблеми заедно с политическото, военното и административното ръководство“, каза още той и допълни: "В последните две години бюджетът за отбрана нарасна значително и тази година вече е над 2 % от Брутния вътрешен продукт“. Стартирани са няколко ключови модернизационни проекти и се подготвят и други. "Остава проблемът с окомплектоването и задържането на качествени кадри и създаването на мобилизационен потенциал. Само в рамките на половин година успяхме да увеличим на два пъти заплатите на хората в отбраната – с 10% от лятото и с 10% от януари тази година“, посочи още той.

"По случай годишнината, която отбелязваме, пожелавам 2,5% от Брутния вътрешен продукт за отбрана“, заяви адмирал Ефтимов в отговор на журналистически въпрос. Той отбеляза, че по този начин ще бъдат решени проблемните въпроси след дългогодишното неглижиране на нуждата от

инвестиции в отбраната. "За да наваксаме, за няколко години процентът от БВП за отбрана трябва да бъде повишен, за да се решат критичните необходимости. След това пак може да слезем на това ниво“, категоричен бе началникът на отбраната. Той подчерта, че в Закона за отбраната и Въоръжените сили са нужни промени, свързани с придобиването на способности, задържането на военнослужещите в редиците на Българската армия и социалния пакет за хората в отбраната. "Проблемите трябва да се решат централизирано, систематично и с общ подход“, заключи адмирал Ефтимов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: