Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трайчо Трайков: Очаквам 3.6% ръст на икономиката през 2011
Автор: Екип Burgas24.bg 10:00 / 05.01.2011Коментари (0)846
© Impact Press Group
Икономиката ще отбележи ръст между 2 и 3.6% през тази година. Това прогнозира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той очаква да се увеличат и чуждестранните инвестиции, които през миналата година са били 1 млрд. евро.

"Не е толкова важен размерът на инвестициите, колкото това, къде отиват. Докато преди кризата те се насочваха към строителството и недвижимите имоти, сега те са в продуктивни сектори", уточни Трайков.

В отговор на въпрос за бъдещето на топлофикациите, министърът каза, че тяхното спасение е в изграждането на когенерации (за производство на топло енергия и електричество, което да продават). "Общините искаха топлофикациите. През миналата година ги получиха. Сега чакам с интерес да видя как ще се справят с тяхното управление", посочи Трайчо Трайков.

По неговите думи пари за изграждането на когенерации могат да дойдат от чуждестранни инвеститори, чрез приватизация, или чрез инвестирането на собствени средства от общините. Според Трайков няма различни критерии при решаването на съдбата на отделните дружества.

"Топлофикацията в Шумен е поела ангажимент за изчистване на дълговете си, ако го изпълнява - има газ, ако не го изпълнява - няма газ", обобщи енергийният министър. Той е категоричен, че това важи за всички дружества в страната.

Според министър Трайков всички големи енергийни проекти, в които България участва, има една цел - да се увеличи изборът от доставчици на енергоизточници. По отношение на газа, стремежът на кабинета бил при един доставчик от Русия сега, след години да има поне още един от тази страна, плюс получаване на сериозни количества от Гърция, Турция, Сърбия и под Черно море.

В отговор на въпрос, Трайчо Трайков обяви, че съдбата на газопровода "Южен поток" ще се реши след като бъде готов цялостният проект през април. Що се отнася до АЕЦ "Белене" какво ще е бъдещето на централата ще стане ясно, след като бъдат осъвременени пазарните и икономически разчети за централата.

"Проблемът с руснаците е, че комуникацията с тях е трудна. При проблем, искат да те изкарат тебе виновен. Преговорите с руснаци са трудни и специфични", посочи Трайков. Той беше категоричен, че в проекта "Белене" ще отстоява българския интерес, като страната ни няма да прави компромиси по отношение на сигурността и цената на централата.

"Посочената от руснаците сума - 6.3 млрд. евро няма да мине. Цена от 5 млрд. евро отговаря на нашите интересни", поясни министърът.

60 млн. лева ще бъдат дадени за популяризиране на туризма
"Клиповете, които целят популяризиране на туризма се приемат положително", каза Трайчо Трайков. Той добави, че техния ефект ще се прецени по това с колко процента ще се повиши посещаемостта на страната.

Ресорният министър посочи, че до 2013 година България ще даде общо 60 млн. лева за различни дейности, свързани с популяризирането на туризма. Средствата идвали изцяло от Оперативна програма регионално развитие на ЕС. "Такава сума никога не е била инвестирана за развитието на сектора", каза Трайков.

Той е на мнение, че България трябва да се опита да привлече по-висока категория туристи и да избяга от имиджа на евтина дестинация. Министърът е категоричен, че това не може да стане чрез подобряване на качеството на хотелите, който вече са сред най-добрите в региона.

Трайчо Трайков смята, че България може да стане туристическа дестинация от по-високо ниво, като се наложи като място за целогодишен отдих и се наблегне на културно-историческия, алтернативния, религиозния и конгресния туризъм. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма посочи, че през последните месеци се забелязва връщане на българските туристи.

Източник: БНТ









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Великден 2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: