Учен каза защо трябва да внимаваме с парацетамола

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:34 / 26.03.2024
1063
Руският лекар Александър Мясников разкри кое е най-вредното хапче за черния дроб - лекарство, което се отпуска без рецепта и много от нас често го приемат.  

"Парацетамолът е на първо място в света сред причините за токсично (лекарствено) увреждане на черния дроб. Това е най-популярният антипиретик и болкоуспокояващо в света. Но може да се приема единствено в терапевтична доза!", подчертава д-р Мясников. 

"Тоест, изключително важно е точно да следвате инструкциите на лекаря, без да надвишавате максимално допустимата доза, както и да приемате препарата само по предписанието на лекар. Но, за съжаление, много хора си предписват прием на антипиретици. Максимално допустимата доза парацетамол за възрастни: 4 грама на ден. Ако има рискови фактори: консумация на алкохол, комбинация с други хепатотоксични лекарства (например метотрексат за ревматоиден артрит), други чернодробни заболявания, тогава безопасната доза се намалява до три грама на ден на ден (т.е. можете да приемате максимум три таблетки от 1000 mg на ден)“, обяснява д-р Мясников. 

"При децата максимално допустимата доза естествено е много по-малка и се изчислява по тегло. Бебета, деца и юноши могат да приемат 10 до 15 mg/kg на всеки 4 до 6 часа, ако е необходимо, но не приемайте повече от пет пъти за период от 24 часа. Максималната дневна доза е 75 mg на kg телесно тегло на детето“, съветва докторът. 

"Според статистиката смъртността в  случаи на злоупотреба с парацетамол достига 30%, а 50% от тези пациенти могат да бъдат спасени само с трансплантация на черен дроб - това е единственият им шанс да оцелеят", отбелязва експертът. Специалистът припомня още, че парацетамолът е включен като основна активна в много други медикаменти.

"Следователно, ако човек приема две такива лекарства, без коригиране на дозата, може да настъпи остро отравяне", казва още д-р Мясников. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист, уточняват от actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Каква заплата получава един евродепутат?
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).