Варна ще прилага иновативни мерки за справяне с климатичните промени

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:30 / 19.06.2020
763
Община Варна ще участва в проект за прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в България. Съветниците от ПК "Европейски въпроси и международно сътрудничество“ дадоха съгласието си общината да се включи като партньор в проектното предложение, което ще се реализира по програма "Опазване на околната среда и климатични промени“.

Проектът ще подкрепи властите в осем български общини, идентифицирани като места с най-висок риск от природни бедствия (наводнения, свлачища, пожари), с ефект на "градския топлинен остров“ и/или с високи температури, комбинирани със засушаване.

Предвижда се да бъде направен преглед на действащите общински планове и програми и приложените досега мерки за адаптация към промените в климата, като същевременно се очертаят пропуските и потенциалните рискове. Базирайки се върху най-добрите практики, опит и решения по света, ще бъдат изпълнени иновативни мерки и конкретни проекти, които ще доведат до намаляване на последиците от увеличените бедствия в градските територии.

Освен Варна в проекта ще участват също Столична община, Бургас, Кърджали, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, както и  Норвежкото сдружение на общините.

Общият бюджет по процедурата е 2,8 млн. евро, разпределен пропорционално между всички партньори. За Варна финансирането е в размер на 278 000 евро и не се изисква съфинансиране от страна на общината.

Продължителността на проекта е 46 месеца, като дейностите трябва да приключат най-късно до 30 април 2024 г.

Съветниците одобриха също доклад за хода на изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Варна и за постигнатите междинни резултати за 2019 г. През миналата година са реализирани проекти от трите зони за въздействие на обща стойност 108,2 млн. лева.

На днешното заседание беше приет и годишен доклад за Общинския план за развитие – 2014-2020 г. и програмата за неговото изпълнение за 2019 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Един милион българи потеглят
Д-р Илиев: Спрете със струпването на хора край бебето
Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
Сериозен проблем по морето
Как да взимаме по-висока пенсия?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).