Важно за бъдещите шофьори: Обмислят промени в изпитите за книжка

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:17 / 07.03.2023
436
Европейският съюз подготвя планове за реформиране и стандартизиране на шофьорските изпити в 27-те си държави членки. Целта е да се намали броят на жертвите на катастрофи, 40% от които са предизвикани от водачи на възраст под 30 години, пише БГНЕС.

Новите предложения предвиждат възрастта за явяване на изпит да бъде 17 години, а новите притежатели на свидетелства за управление да имат двугодишен изпитателен срок. В това време младите шофьори няма да могат да сядат зад волана сами.

Грациела Йост, от Европейския съвет за безопасност на транспорта, казва, че актуални данни на Евростат сочат, че жертвите на пътни инциденти в ЕС не намаляват достатъчно бързо, за да се постигне ключовата цел за 2030 г. А именно - смъртните случаи и тежките наранявания да се намалят наполовина.

Новите предложения на ЕС ще дадат на държавите правомощия да прилагат забрани за шофиране от една страна членка в целия блок.

"Сега от държавите членки и Европейския парламент зависи да гарантират, че този пакет няма да бъде размит по често коварния път към превръщането му в закон", казва Йост.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).