Вижте какви са ги вършили арестуваните данъчни служители

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:30 / 29.03.2018
2639
Разследването срещу 11-те служители на НАП е тръгнало от данни за изтичането на информация от междуведомствения център за противодействие на контрабандата. Тя гласяла, че данъчните служители предупреждавали търговци за предстоящи проверки. Това обясни в сутрешния блок на bTV Иван Гешев, началник на Специализираната прокуратура, по повод разследването на 11 данъчни служители.

"Ние работим по този случай от октомври месец. Такива схеми съществуват не само в НАП, но и в други държавни служби“, каза Гешев. По думите му, става въпрос за инспектори, включително ръководители на екипи и ръководител сектор. При констатирани нарушения или фиктивни нарушения те са "мотивирали“ търговците да плащат съответни суми, за да не бъдат санкционирани. "Получавали са между 500 и 5000 лв. Може да ви звучи, че са малко, но тези суми са получавани редовно. От октомври месец“, каза Гешев и добави, че у разследваните са намерени над 300 000 лв.

Той посочи кое е нередното в цялата ситуация. "Ако има нарушения, парите не влизат в държавата. Когато са изнудвани търговци, вместо държавата да подпомага дребния бизнес, държавата го унищожава“, коментира прокурорът.

Той обясни и как са били получавани рушветите: "Не бих казал, че са пари в колет. Има различен начин за получаване на сумите. Един от начините е, че когато се извършва проверка, данъчните извършват контролна покупка. В част от случаите при покупката, освен касовия бон и покупката, на данъчния служител е поставяна в плик уговорената сума“.  

Гешев посочи, че от разследваните най-високо в йерархията стои ръководител сектор "Оперативни проверки“. "Въпреки че е на средно ниво, е на доста висока длъжност“, каза тя. Разследващите работят и по разкриване на нарушения и на по-високи нива, но за момента няма такива данни.   "По-голямата час от тези пари са с източник корупционни действия“, категоричен беше Гешев. Той определи действията на данъчните като "щавене“ и "изнудване“. "Това е тъжно“, заключи той.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
Има ли шанс стойността на имотите да започне да се понижава?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).