Вижте коя е първата община в България, която забрани 5G

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (12)
10:34 / 06.10.2020
816
Общинският съвет на Балчик прие решение за временен мораториум на изграждането на 5G мрежа на територията на общината. В решението, прието на последната сесия, се казва, че на основание на ЗМСМА се налага забрана за разполагането, ползването, поддържането и развитието на електронните съобщителни клетъчни мрежи от пето поколение и съоръжения към същите за период от 1 година, считано от датата на обнародване на решението.   

Искането за този мораториум е внесено в Общинския съвет от "Местна гражданска инициатива за забрана изграждането на антени за 5G излъчване на територията на община Балчик“ и е подкрепено с 183 подписа. Марин Попов от Инициативата каза за Про Нюз Добрич, че събирането на подписи продължава и към момента те са над 200.

В мотивите си гражданите прилагат изследвания, според които това излъчване е потенциално опасно.

Марин Попов заяви, че, за съжаление, няма българско изследване за влиянието на 5G излъчването. За мотивите са използвани най-вече европейски доклади. "Трябва да има държавно становище по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежата за населението и икономиката, защото хората са объркани и не знаят на кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории. Смятаме обаче, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобни изследвания“, посочи Попов.

По думите му Балчик е първата община в България, която приема такъв мораториум.

Общинският съветник Владимир Лафазански заяви, че е гласувал "за“ забраната, но решението не е било прието единодушно – имало е и гласове "против“ и "въздържал се“.

"Аз също съм направил проучване сред документи на ЕС. В доклад на Европейската агенция по околна среда пише, че трябва да се подхожда с предпазливост към 5G. Държавите-членки могат да гласуват регулаторна норма за мощността на излъчване. "Смятам, че като цяло българската държава толерира изгаряне на боклуци, поголовна сеч, унищожаване на водоеми. Така че ако някой реши да спести едни милиони, като на своя воля увеличи излъчването, което е в регламента, без това да подлежи на никакъв контрол /защото всички контролни органи в България са зависими/, той ще изложи на опасност реално природата и здравето на хората“, коментира Лафазански.

Виж коментарите (12)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).