Янакиев: Не може токът в България да е 2 пъти по-скъп, отколкото в Германия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
11:03 / 10.02.2020
740
От началото на годината средната цена на електроенергията за индустрията е 52 евро на мегаватчас, което я прави най-високата цена. Този уикенд цената в Германия беше около 2 евро, а у нас - 63 евро, т.е. с 30 пъти повече. Това сподели в ефира на Нова телевизия Славин Янакиев, директор на предприятие за машиностроене в Стара Загора във връзка с високите цени на тока, които е принуден да плаща бизнесът у нас.

"Говорим за несравнимо високи цени, които са достигали дори до 130 евро на мегаватчас и това не са единични случаи на такива високи пикове. Такива високи цени убиват индустрията в страната и не става въпрос само за малки или средни предприятия, но и големите заводи като нашия'', обясни още ръководителят.

,,Нашите изчисления показват, че цената от порядъка на повече от 40 евро на мегаватчас ни принуждава да работим на минус - вече втори месец работим на загуба, защото цената на електроенергията е 52 евро, а ние сме длъжни да я купуваме, защото не можем да си избираме кой ден и час да работим. Търпението ни вече се изчерпва. Хората ни напускат фирмите, напускат страната. Просто не може цената на основната суровина да е два пъти по-скъпа, отколкото в Германия, както беше този уикенд'', допълни още той.

"Превърнахме се в брокери на тази т.нар. независима енергийна борса, в която цените скачат със стотици проценти, неясно защо за нас. Не подлежи на никаква здрава логика цената на електроенергията ни да бъде по-висока, отколкото в Западна Европа. Явно трябва да изкараме хората на улиците да протестират, защото се чувстваме окрадени и ограбени. Нещата определено трябва да се подобрят, иначе няма да стане'', заяви в заключение началникът на предприятието.

В други развити индустриални държави като Франция и Испания токът също беше драстично по-евтин - съответно 14 и 30 евро. Това показват данните за цените ден напред на борсата за електроенергия в Европа.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).