Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Юрий Асланов: 50-ият парламент по нищо няма да прилича на досегашния
Автор: Йоланда Пелова 23:27 / 29.04.2024Коментари (0)1401
©
Следващият парламент, макар да се твърдеше упорито обратното, по нищо няма да прилича на досегашния. Това мнение изрази в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социологът Юрий Асланов.

Според него е сигурно, че "Продължаваме промяната" няма как да бъдат ключов фактор при формирането на евентуални парламентарни мнозинства, които бяха до сега: "Те със сигурност няма да успеят да се преборят за престижните второ или трето място в подреждането на ранглистата на парламентарно представените политически сили, докъде ще падне с оглед на избухналите скандали, които засягат ключови имена от тяхното ръководство, все още не знаем, защото не са направени актуални измервания, но скоро ще научи", подчерта социологът.

Асланов обърна внимание обаче, че във всеки случай начинът, по който започва настоящата предизборна кампания със скандали и с компромати по никакъв начин не вещае, че тя ще приключи по друг начин: "Това е тъжната новина, защото този начин на кампания не привлича, а отблъсква избиратели. Следователно пред избирателните урни ще се явят най-твърдите и мобилизирани електорални ядва, те са малцинство, а широката периферия може да остане встрани. Когато избирателната активност е прекалено ниско, това може да разруши всички предварителни прогнози. Още не знаем дали това, което се случва може да ядоса хората и да се случи обратното, но по-вероятно е разочарованието и апатията да вземат връх и да отбележим нов печален рекорд по ниска избирателна активност".

Социологът добави, че Борисов е прекалено уверен в своята сила, че ще я запази като най-влиятелна формация и след изборите: "За това той диктува от позиция на сила условията си, които изглеждат логични от гледна точка на това, което се очаква - той да бъде първа политическа сила, а ПП-ДБ да получат един сравнително доста по-скромен резултат, който да не им позволи да играят ключова роля и да поставят условия".

Въпреки това обаче според Юрий Асланов тази логика може да бъде нарушена, защото по думите му след като веднъж се е счупила логиката, визирайки сглобката, тя може да продължи да се чупи в много посоки: "И ние да бъдем свидетели на изборни резултати, които са извън сегашните прогнози и очаквания.

Асланов изтъкна, че ДПС вече не иска да бъде скрит играч, а иска да бъде отрик, явен и публично признат партньор: "Борисов ясно си дава сметка, че макар неговата формация да се смята за токсична и който се е коалирал с нея за нея или добро, или нищо, но също такава формация е и ДПС. Той си дава сметка за това и вероятно подхожда доста притеснено към планирането на подобни възможности за официално коалиране с тази партия, макар че през последните дни и седмици лидерите и на двете формация - ГЕРБ и ДПС се постараха доста да се изперат и да изгладят публичния си образ, който меко казано беше негативен и някак си вече търсят официално признание и легитимация - дали това ще се случи все още не знаем, но е възможно да се случи, предвид на това, че определени хипотези избраните депутати на тези две формации може да са достатъчни за мнозинство или да са достатъчни да попречат да се формира всяко друго мнозинство".

Социологът обърна внимание, че в крайна сметка българинът не иска Борисов и Пеевски да го управляват, но не той решава, а решава онази част, наричана електорално тяло, която е малцинство: "Какво ще решат избирателите, които ще се явят пред урните на 9-и юни, все още не знаем. А ако българинът иска той да решава кой да го управлява, той трябва да се яви пред урните".



Още по темата: общо новини по темата: 328
15.05.2024 »
15.05.2024 »
15.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
предишна страница [ 1/55 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Природни стихии
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: