Захариева: Всъщност нямаме механизъм за сътрудничество, чакаме ЕК

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:05 / 12.06.2020
914
"Де факто нямаме механизъм. Нямаме мисии, нямаме доклади – устни, писмени или каквито да е било други. Ние не изпращаме информация. Европейската комисия трябва да приключи процедурата и да вземе формално решение". Това заяви вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Министър Захариева взе участие в петъчния парламентарен контрол, където отговори на въпрос на опозицията, с който от БСП настояха да научат каква е причината Европейската комисия все още да не е оповестила официално отпадането на механизма за сътрудничество и оценка.

"Твърдо вярвам, че стремежът на България към утвърждаване на върховенството на закона започна много преди създаването на Механизма за сътрудничество и оценка. Твърдо вярвам, че този стремеж трябва да бъде приоритет на управлението на страната, независимо дали съществува този механизъм или не. Реформите трябва да се правят не заради Брюксел, Берлин, Хага или Париж, а заради българските граждани. Не бива да бъде налаган само отвън", смята Захариева.

Според нея през годините редица правителства, различни състави на парламента и представители на съдебната власт са положили огромни усилия за реформи в тази посока, което се оценяват от докладите на комисията.

"Положителната оценка на комисията беше потвърдена от Европейския парламент след проведени дискусии в ресорната комисия през декември 2019 година. Тогава председателят Дейвид Сасоли изпрати писмо до ЕК в подкрепа на прекратяването. Съветът също изрази своето мнение, което се материализира в доклад на Финландското председателство", припомни вицепремиерът Захариева и предположи, че този период е съвпаднал с началото на мандата на новата комисия, а ситуацията около епидемията допълнително е забавила формалното взимане на решение за отпадане на механизма.

"Това не променя амбицията ни да продължим да изпълняваме планираните допълнителни реформи, които отиват отвъд показателите на самия Механизъм за сътрудничество и оценка", увери Захариева, цитирана от  "БГНЕС".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).