Заради шпионаж: ДАНС изгони от България кореспондента на "Российская газета"

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
14:11 / 01.11.2023
755
Председателят на ДАНС е издал заповед за експулсиране на руския журналист Александър Гацак заради разузнавателна дейност в България. Лицето е напуснало територията на Република България днес. Наложени са му принудителни административни мерки "отнемане на правото на пребиваване“, "експулсиране“ и "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз“.

"Във връзка с дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България, със заповед рег. № З-2552/20.09.2023 г. на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (на основание чл. 42, ал. 1, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 1 и ал. 2 и чл. 44, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България) на руския гражданин Александр Гацак, акредитиран кореспондент в Република България на в. "Российская газета", са наложени принудителни административни мерки "отнемане на правото на пребиваване", "експулсиране“ и "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", писат от ДАНС до медиите.

На 29.09.2023 г. същият е призован за връчването на заповедта по надлежния ред в "Дирекция "Миграция" на МВР, а по-късно - в сградата на Държавна агенция "Национална сигурност". Руският гражданин отказва да се яви в българските държавни ведомства и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в Република България. В тази връзка от Държавна агенция "Национална сигурност" е потърсено съдействие от Министерството на външните работи на Република България. 

Лицето е напуснало територията на Република България на 01.11.2023 г. 

Държавна агенция "Национална сигурност" изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на Република България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности. Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение.

Русия ще предприеме ответни мерки срещу действията на българските власти спрямо кореспондента на "Российская газета“ в България Александър Гацак, чиято  акредитация бе анулирана и му бе предявено искане да напусне страната ни, предава ТАСС, съобщи по-рано "Фокус".

Виж коментарите (0)

Още по темата (202):
02.03.2024 Грозев: Още българи ще бъдат арестувани заради шпионаж в полза на Русия
27.02.2024 Задържаха български бизнесмен заради съмнения, че е руски шпионин
26.02.2024 Първи снимки на руските шпиони, пребивавали у нас с фалшива
самоличност!
26.02.2024 ДАНС блокира достъпа на руски шпиони до България
14.02.2024 Руските шпиони в Народното събрание и МО с нови обвинения
08.02.2024 Пуснаха у дома антимафиотa, обвинен в шпионаж за Русия 
Още новини от Национални новини:
Проблеми с издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Сигурно са били друсани с райски газ
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...
Министерски съвет осъжда атентата срещу словашкия премиер


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).