Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заради тарикатлъци на хотелиери туристи остават на улицата
Автор: Гено Петров 10:43 / 13.08.2021Коментари (2)3434
©
Черноморието ни се оказва по-скъпо през уикенда - времето, в което от бранша очакват по-голям наплив от туристи.

Като пример е дадено, че при резервация на хотел в Слънчев бряг е обявена цена от 109 лева за нощувка вторник срещу сряда. Но ако изберем да отседнем в събота срещу неделя, се оказва, че ще платим за стаята два и половина пъти по-скъпо – 269 лева.

Увеличението на цените през уикенда се движи в границите от 50% до 2-3 пъти, обясни шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му петък, събота и неделя е невъзможно да се намерят свободни стаи, особено по Южното Черноморие, без да сме резервирали отрано. Такъв шанс, макар и малък, обаче имаме, ако искаме да отседнем вторник, сряда и четвъртък, информира "Телеграф".

"Според специалистите, хотелите се пълнят 80-90% през седмицата в пика на сезона. Петък, събота и неделя обаче са запълнени дори над капацитета – средно 106%", посочи Драганов.

Това се получава, като например двойна стая се превърне в тройна с още едно легло.

Такава е ситуацията заради пандемията, която превърна хората в уикенд туристи. Мнозина вече нямат отпуск и това е единственото време, което могат да отделят, а също онези, които живеят в близост до морето – в Сливен, Ямбол, Търговище, отскачат до плажа по 20 пъти през лятото за ден, ден и половина. Голяма част от тях идват сутринта, плащат за чадър и шезлонг и си отиват привечер. Някои дори си носят храна от вкъщи, други обядват в някой ресторант. Има и такива, които си резервират една, две или три нощувки. Тръгват за морето петък вечер след работа и стоят до понеделник сутрин, когато напускат хотела и поемат обратно към работните си места.

Точно това е причината за огромния наплив по морето в момента, заради което сутрин плажуващите не могат да си намерят места на пясъка и още призори се хвърлят хавлии, за да се запазват шезлонгите.

Освен че не могат да си намерят чадър, друг проблем, с който се сблъскват гостите на хотелите, е дублирането на резервации. Дублажите се получават от страх, че хотелите ще останат празни. Много от собствениците направили договори за 120% от леглата, презастраховайки се, че базата им ще бъде запълнена в несигурната COVID обстановка, когато част от гостите могат да отменят резервацията си в последния момент.

"Тази практика се е превърнала в масова, което пък поставя в невъзможност хотелиерите да пренасочват гостите, останали без стая, към друго място за настаняване от същата категория, понеже всичко е запълнено. Така не са рядкост случаите, когато уикенд туристи, току-що пристигнали в курорта, остават буквално на улицата и с куфарите тръгват да си търсят нов хотел на късмет. Скочи ли заетостта над 92%, ще има недоволни туристи заради дублажите", каза Румен Драганов.

Оказва се, че и чадърите са по-скъпи на някои места през уикенда. Ако през делничните дни на определени плажове цената за чадър е 5 лв, тя стига до 7 през почивните дни. Също така има и проблем с паркирането като цените за автомобил за денонощие на закрито струва 16 лв, а на открито 12 лв. Скок се наблюдава в последните седмици на юли, когато сумата се вдигнала съответно на 18 и 14 лв за същата услуга.

Румен Драганов коментира и факта, че преди време българинът е почивал много по-дълго на морето.

"През 30-те години на миналия век хората са летували по 3 месеца и това се е наричало курортолечение. По време на социализма класиката бе главата на семейството да вземе карта от службата и да заведе цялата фамилия за 14 дни на море в почивната станция".

В последните години се затвърждава традицията да ходим на морска почивка по пет, най-много седем дни. А заради коронавируса това и миналото лято много хора вече отскачат само за ден до родното море. Преди такива еднодневни пътувания масово имаше към гръцкото море. Сега тези екскурзии обаче станаха неизгодни заради тестовете и потокът от туристи се ориентира към Черноморието.



Още по темата: общо новини по темата: 485
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
26.09.2021 »
25.09.2021 »
22.09.2021 »
предишна страница [ 1/81 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вероятно става въпрос за кочината наречена Южно Черноморие - всичко на юг от Бяла. На север няма такива проблеми, по-спокойно е и по-чисто :)))))
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: