Засилва се интересът към приключенския туризъм в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:22 / 21.11.2019
1199
Туризмът на транснационално ниво в Румъния и България е секторът, разполагащ с ценен потенциал за развитие, който все още не е използван, и който може да бъде източник на атракция, както за инвеститорите, така и за туристите.

Това заяви за Радио "Фокус“ – Варна доц. д-р Преслав Пеев, ръководител на Секция "Морска геология и археология" в Институт по океанология – Варна към българската академия на науките (БАН). Той посочи, че пазарът на приключенския туризъм отбелязва положително развитие и постоянно възходящ тренд. Търсенето на приключенския туризъм, за опознаване на транснационалното подводно културно наследство, продължава да се разширява и може все повече да допринесе за просперитета на румънските и българските черноморски общности.

Доц. Пеев, посочи, че румънско-българското сътрудничество се подкрепя от исторически и регионални фактори, не само от принадлежността към едно и също географско и политическо пространство. Транснационалното сътрудничество допълва икономическите, социалните и политическите отношения между двете страни и подпомага политиката на Европейския съюз за сътрудничество между държавите-членки и подкрепата на националните икономики чрез общи политики.

Румъния и България като дестинация за приключенски туризъм имат огромен потенциал за практикуване на подводното гмуркане. Туристическият потенциал на двете страни е привлекателен както по отношение на подводни защитени територии, изкуствени рифове, подводно биоразнообразие, така и чрез потопени кораби, останки от крепости под вода, артефакти. "Приключеният туризъм за гмуркане под вода може да помогне да се генерират приходи за местното население и да се ускори развитието на Западния черноморски регион", подчерта специалистът.

Доц. Преслав Пеев посочи, че проектът "Подводни туристически културни маршрути в Западната част на Черно море" има за цел да популяризира приключенския водолазен туризъм и да повиши туристическия потенциал на Западното Черноморие чрез идентифициране и популяризиране на подводното археологическо наследство на западното черноморско крайбрежие. По думите му целта на проекта е да изследва подводното наследство на Западното Черноморие, за да популяризира новия туристически пакет "Подводни културни и туристически маршрути в Западното Черноморие" в подкрепа на нови възможности за развитие на малките и средни предприятия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха за лихвите по депозитите
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Димитър Главчев се отказва от 9 100 лв. заплата като външен минис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).