АТИБ: Затварянето на границите за руски туристи ще е пагубно за летния сезон

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
19:36 / 02.07.2021
3625
Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) изказва притесненията си във връзка с публикации в социалните мрежи и сайтове за това, че предстои тотално затваряне на българските граници за руски туристи. В контекста на изключително трудния летен сезон, неотворили хотели, туроператори и места за настаняване са ръба на оцеляването и подобна мярка би довела до изключително големи сътресения на туристическия пазар, категорични са от организацията.

За нас здравето на българските граждани е най-важно и сме съгласни, че трябва да се взимат мерки относно пристигане на граждани от страни, в които епидимологичната обстановка е усложнена. Но очакваме от служебния кабинет да предложи мерки, които едновременно да подпомогнат оцеляването на заетите в най-пострадалия от кризата и стратегически за родната икономика сектор – туризма и в същото време да гарантират здравето на българските граждани.

Според АТИБ един от вариантите е да се въведе повторно тестване на руските граждани, които изпълняват изискванията за влизане в страната – отрицателен PCR или антигенен тест, завършена ваксинация или доказателство за преболедуване през последните 6 месеца, при пристигането им у нас.

Говори се, че правителството е отделило милиони левове за антигенни тестове и те могат да бъдат предоставени за безплатни проби на пристигащите руски граждани. Готови сме да приемем и други разумни мерки, предложени от здравното министерство и приети след съгласуване и обсъждане с бранша, така че да предотвратим затварянето на границите за руски туристи. Тъй като това би се оказало пагубно не само за този изключително труден летен сезон, но и за следващите години.

АТИБ подкрепя и позицията на БХРА подчертавана неколкократно през изминалите седмици, че действията на служебния кабинет показват, че туризмът отново не е приоритет и за това правителство, въпреки заявките му в началото на мандата. Все още стоят нерешени сериозните проблеми пред сектора, а ведомствата, включително и ресорното туристическо вместо да предприемат категорични действия в подкрепа на бизнеса и да координират дейността си с другите ведомства, провеждат обсъждания и обучения все едно, че сме в месеците далеч преди започване на сезона.

Виж коментарите (5)

Още по темата (485):
01.10.2021 Спасители си взеха чао с морето по интересен начин
30.09.2021 Днес е последният ден, в който ще има спасители на плажа
29.09.2021 Странният кемпер си стои задържан на наказателен паркинг в Созопол
26.09.2021 Сигнал от днес: Този Слънчев бряг е по-хубав от юлския!
25.09.2021 Утре казваме чао на морето
22.09.2021 Изобщо не си е отишло, лятото се завръща с пълна сила
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).