Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Българин, издирван с Европейска заповед за арест в Белгия, остава в ареста
Автор: Иван Сотиров 16:20 / 31.03.2021Коментари (0)1258
© Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди задържането под стража на Йордан Й.от гр. Сливен. Мъжът е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от първоинстанционния съд в гр. Антверпен, Кралство Белгия, с цел провеждане на наказателно преследване. В заповедта се посочват престъпления, извършени на територията на Белгия през 2020 г., в участието на които е заподозрян българският гражданин.

Деянията са квалифицирани като грабеж чрез използване на сила и заплаха, извършен от банда; грабеж в големи размери; противозаконно лишаване от свобода. Те са наказуеми с лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години по НК на Кралство Белгия. Същите деяния са престъпления и по българския Наказателен кодекс и се явяват тежки умишлени такива.

Апелативният съд счита, че правилно първата инстанция е преценила тежестта на извършените деяния от исканото лице, описани в ЕЗА, както и пребиваването му в различни държави – Германия и Нидерландия, поради което е стигнал до правилния извод за съществуване на реална опасност от укриване на лицето, ако не бъде задържано, с цел избягване на евентуалното му предаване на съответните органи на Кралство Белгия. 

Въззивният съд намира особеностите на обвинението, наказуемо тежко по българския и белгийския закон, за достатъчно сериозни, за да мотивират опит за укриване с цел избягване на наказателна репресия. В определението си апелативните съдии посочват практика на ЕСПЧ, който в делото "Илийков срещу България“ изрично е посочил, че строгостта на предвиденото наказание е съществен елемент при оценката на риска исканото лице да се укрие.

В определението си въззивният състав уточнява, че целта на мярката за неотклонение в това производство е единствено обезпечаване присъствието на лицето по време на разглеждане на делото по същество, предотвратяване на бягството му и евентуално укриване, с което би могъл да попречи за фактическото му предаване на издаващата държава, ако искането й във връзка с Европейската заповед за арест бъде уважено в предстоящото производство пред българския съд. Апелативният съд приема, че най-адекватна в случая е взетата мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Определението не подлежи на обжалване или протестиране.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: