Бургас ще е първата област в България, която ще влезе в червената COVID зона

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
21:51 / 20.08.2021
3470
Бургас е първата област, която ще влезе в червената зона на разпространение на COVID-19. Ще има ли затягане на мерките и какво предвижда Националният план за справяне с пандемията?

В инфекциозното отделение на най-голямата болница в Бургас все още има свободни места за пациенти с коронавирус, но от понеделник на много места ще бъдат разкрити двойно повече легла. Допълнителни мерки няма да бъдат въвеждани, защото стотиците хиляди летовници изкривяват статистиката - туристите вдигат числата на инфектираните, но не вдигат базата за изчисление и така заразените тук са 255 на 100 хиляди души, съобщава БТВ.

Линейките с COVID пациенти се виждат все по-често в Бургаско. Всички допълнителни отделения отново заработиха.

"Миналата година открихме отделението на 30 октомври, сега го откриваме на 16 август, не мога да си представя, че това нещо ще продължи до март или април както миналата година“, коментира д-р Николай Киселков, началник на сектор за болни от коронавирус.

В болницата в бургаския квартал "Меден рудник“ са заети 11 терапевтични легла и едно в реанимационния. От 173 разкрити легла за COVID болни има 40 свободни.

"След понеделник ще мислим дали ще затягаме мерките, но към днешна дата, към този момент това не се налага“, коментира областният управител на Бургаска област Мария Нейкова.Според областния управител е нужна промяна в методиката на изчисление на заболеваемостта.

"В процентно съотношение върху броя на жителите на Бургаска област почти половин милион е един процент, а може би трябва в тази методика да се има предвид, че в този момент посетителите на територията на Бургаска област са почти 2 милиона“, коментира Нейкова.

Това са туристите по морските курорти, затова и голяма част от регистрираните болни са чужденци. В Поморие е имало трима пациенти от Норвегия и един от Латвия. Междувременно болниците страдат от недостиг на медицински персонал

Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).