Бургаски университет обучава ученици за състезанието с роботи

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
10:26 / 12.04.2019
1061
Третокурсникът в Университет "Проф.д-р Асен Златаров" Бургас Емил Маринов обучава учениците от четирите училища, които ще участват в първото издание на състезанието по роботика "ROBO CHALLENGE BURGAS“.  Обучението е  съвместно с Георги Георгиев от фирма  "Технологика", съобщават от висшето учебно заведение.

Университетът осигурява по един комплект от конструктора, с който ще се създават роботите, на осемте отбора от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, Математическата гимназия, Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника. В тях са включени ученици от 8 до 12-ти клас.

Според регламента на състезанието, комисия ще зададе вида на роботите непосредствено преди старта. Отборите ще трябва да ги сглобят и да създадат софтуер, чрез който да ги управляват през телефоните си. В последния етап от играта лего роботите ще трябва да бутат предмет в слалом между 5 конуса, като се движат възможно най-бързо.

На по-късен етап на отборите ще бъдат предоставени безвъзмездно, със съдействието на университета, още 8 комплекта за конструиране на роботи, които ще бъдат ползвани от всички желаещи деца.

Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Бургас е един от петте университета в България, които участват в проект УНИТе  /Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото, BG05M2OP001-1.001-0004-C01/. Основната цел на проекта е създаването на Център за върхови постижения в областта на информатиката и информационните и комуникационни технологии (ИКТ). Той е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ и чрез нея, Европейският фонд за регионално развитие с одобрен бюджет от 29 781 882 лева. Създаването на Центъра за върхови постижения ще допринесе за развитието на областта информатика и ИКТ в страната и фокусирането на научната дейност върху потребностите на икономиката и обществото. 

"Целта ни е да поддържаме интереса на децата в областта на информатиката и се надяваме те да продължат да се развиват в тази посока. Ще се радваме да станат наши студенти, да участват активно в развитието на Центъра за върхови постижения и да продължат това, което създаваме сега", каза проф. д-р Сотир Сотиров- зам.-ректор по международно сътрудничество и СДК в университета.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).