Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаските тротинеткаджии трябва да знаят това!
Автор: Иван Сотиров 10:48 / 29.11.2022Коментари (0)813
© Burgas24.bg
По-строг контрол за водачите на електрически тротинетки в Бургас. Общинският съвет прие намаляване на максималната скорост за движение от 25 на 20 км/час. Освен това ще бъдат обособени задължителни зони за тяхното паркиране. Това прие с 37 гласа "За" местният парламент на Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg.

"Имахме хубав дебат, чуха се различни мнения, които се позиционираха в две посоки. От една страна - нашата загриженост спрямо проблема с тротинетките и други превозни средства, който ескалира и необходимостта да се намесим и вземем решение в полза на гражданите. От друга страна – законовата делегация, която ние имаме да правим такива наредби. Ние сме наясно, че единствено в разпоредбата от Закона за движение по пътищата с наредба Общинския съвет може да вземат две  решения – да се определи по-ниски от максимално допустими скорост – от 25 км/час на 20. Второто, което законът ни дава право е да определим редът за определяне на задължителните зони за паркиране на индивидуалните електрически превозни средства. Наясно сме, че с това решение рискуваме да получим протест на прокуратурата и наредбата да бъде обявена за нищожна. От друга страна сме ангажирани с безопасността на движението", отбеляза председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова. Тя посочи, че ще се изготви предложение за промяна в Закона за движение по пътищата, касаеща проблема. "От една страна чрез народните представители от нашия избирателен район и на второ място чрез Националното сдружение на общините и Националната асоциация на председателите на общински съвети. Вярвам, че ще обединим около това да инициираме такъв тип предложение, защото видно то е необходимо и належащо", добави тя.

Докладната записка предизвика разгорещени дебати в залата. "Проблемът всички го виждат, трябва да вземем решение, но не трябва да се оправдаваме, че нищо не можем да направим. Въпрос на време е да се случи инцидент, тогава ще се търси вина и в нас, и в администрацията, и в кмета. Трябва да вземем решение в името на гражданите", отбеляза общинският съветник Николай Стоянов.

"Не е въпрос на време нещо да се случи, а е чист късмет, че не се е случило. Хората се подвеждат, понеже тротинетките, които се отдават под наем, се предлагат само по централни улици. Въпреки, че нямат право да се движат в пешеходни зони, хората не са много наясно с това", отбеляза колегата му Манол Тодоров.

"Не трябва да разделяме велообществото, хората, ползващи тротинетки и пешеходците. Това е проблем, който може да бъде решен. Не виждам нещо по-смислено местната власт да търси решение за гражданите си. Бургас може да бъде пионер в това отношение", изказа се Тодор Йосифов.

"Тези тротинетки, стъпвайки на пътното платно и управлявани от неправоспособен човек и развивайки 40 - 50 км в час са предпоставка за ПТП и застрашават техния живот и този на другите водачи. Те не трябва да стъпват на пътното платно, а ако са там – трябва да се управляват от водачи, навършили 18 години, които да имат свидетелство за правоуправление", посочи Стоян Грозев.

 "Законодателството е твърде остаряло и не е бързо променящо се. Тротинетките навлизат все по-бързо. Превенцията и контролът са много важно нещо. С промяната на тази наредба ще подпомогнем спокойствието на гражданите по пешеходните улици и Морската градина да се възобнови", отбеляза Евелина Михалева

"Приповтарянето на един закон в наредба по никакъв начин не осигурява безопасността на гражданите. Още един текст в наредбата по никакъв начин няма да осъществи контрол и да спре движението на тези превозни средства", бе мнението на Живко Господинов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: