Бургаският електромобил се класира за състезанието с коли на бъдещето

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:18 / 07.06.2018
1674
Футуристичният "Batkomobil" на бургаския отбор "Mehano" от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника премина успешно предварителния кръг Shell Eco-marathon Challenger Event във Франция и ще се включи в голямата надпревара Shell Eco-marathon Европа през 2019 година в Лондон.

Зад проекта стоят Велин Георгиев, Атанас Христов, Антон Стойчев и Младен Георгиев, ученици в 10-ти клас, специалност "Промишлена Електроника" и преподавателят им инж. Красимир Кънчев. Децата проектират и работят над колата на бъдещето над 4 месеца.

Бургаската кола се състезава в категория "Прототипи", задвижвани с електрическа батерия. Основен спонсор на отбора на ПГМЕЕ, който представя морския град в надпреварата, е Община Бургас.

"Изключително сме доволни от постигнатия успех във Франция. Преминахме успешно техническата инспекция и тази за безопасност на технологията, и впечатлихме всички участници със сигурността и иновациите си, най-сериозната от които са разработените и монтирани дискови спирачки на външната ос. Нашият електромобил измина по време на състезанието 160 км. само с 1 kW електроенергия", сподели капитанът на бургаския тим инж. Красимир Кънчев.

Бургаският "Mehano" бе единственият български тандем, който тази година взе участие в Shell Eco-marathon Challenger Event и един от двата отбора, съставени от ученици. Всички останали коли на бъдещето, участвали в състезанието, са разработвани от студенти.

Shell Eco-marathon Challenger Event е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина.

Днес, бургаският "Batkomobil" ще бъде представен пред зала "Арена Армеец" в София, заедно с останалите български отбори, които ще участват догодина в надпреварата Shell Eco-marathon Европа в Лондон.

Shell Eco-marathon е уникално състезание, което предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. Трите локации в Европа, Америка и Азия отвеждат студентите на пистата, за да разберат кой ще измине най-голямо разстояние с най-малко количество гориво или енергия. За да постигнат екстремни нива на енергийна ефективност на пътя, те трябва да използват комбинация от креативност и авангардни технологии.

В Европа състезанието се провежда от 1985 г., а днес в него взимат участие над 3000 студенти от 30 страни на Стария континент пред публика от над 40 000 души.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).