ДНСК откри сериозни нарушения при строежите край "Арапя" и Алепу, временно ги замразиха!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:49 / 01.02.2019
3617
Сериозни нарушения са открити при строителството край къмпинг "Арапя" и на Алепу, стана ясно на брифинг днес, предава репортер на Burgas24.bg.

Проверка на ДНСК е констатирала нарушения при временния път, обслужващ както бъдещото ваканционно селище, но и друго, вече въведено в експлоатация селище. За пътя има изготвена проектна документация, но тя не е одобрена и няма дадено разрешение за строеж. Следва кметът на община Царево Георги Лапчев да издаде съответните актове, касаещи спиране на строителството.

"В този временен път не са извършани отчуждителни и обезщетителни  процедури, съгласно параграф 22 от разпоредбите на ЗУТ, с които трябва да се издаде заповед и ако има частни или общински имоти, трябва да бъде извършена отчуждителна или обезщетителна процедура, да бъдат издадени съответните заповеди. Ако имотите са частни, трябва да бъдат заплатени за реализацията на пътна отсечка.  Този път има одобрен регулационен план, но процедурата е спряна до тук. Там, преди да бъдат извършени тези, процедури е изградена и канализация, която също е без разрешение за строеж", каза началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов.

Стана ясно още, че според първичния план за застрояване е предвидено да се построи една сграда, докато сега са предвидени 23 къщи, няма съгласието на РИОСВ колко дървета трябва да бъдат премахнати, за да бъде реализирано строителството. В монета има реализирани в нулев цикъл 4 сгради. Инженерната инфраструктура, която трябва да ги обслужва, също е с неизяснен характер. Няма одобрени проекти, които да регламентират начина, по който ще бъдат обслужени с ток, вода, канализация или септични ями. Строителната площадка не е оградена или обезопасена и има опасност от инциденти.  Открити са и нередности в строителния контрол.

Една от констатираните при първите проверки нередности на Алепу е донякъде отстранена   - положена е частична ограда. Освен това не са спазени етапите при строителство. Първо трябва да се изгради геозащитното съоръжение, а след мониторинг и вилите над него. Ето защо  кметът на Созопол Панайот Рейзи ще трябва да издаде заповед за временно спиране на втория етап – изграждането на жилищните сгради, докато не се въведе в експлоатация геозащитното съоръжение. Открити са и нарушения с временния път, който частично навлиза в чужда собственост.

Още вижте в нашето видео!  

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (24):
24.07.2020 Бургаският съд подхвана случая с подпорната стена на "Алепу"
18.06.2020 Протестите срещу бетонирането на Черноморието продължават! Десетки се събраха пред РИОСВ - Бургас
18.06.2020 Втори протест в Бургас срещу презастрояване на Черноморието, този път пред РИОСВ
16.06.2020 Емил Димитров: Няма да спра проекта на "Алепу", не съм екологична бухалка!
15.06.2020 Прокуратурата внесе протест срещу разрешителното за строеж на Алепу
12.06.2020 Десетки казаха в Бургас: Искаме море без бетон!
Още новини от Новини от Бургас:
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).