Есенен джаз концерт ще зарадва бургазлии на Флората

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:31 / 07.10.2019
852
Ако сте ценител на хубава музика, желателно е да си освободете идния четвъртък - 10 октомври. Тогава нестандартната банда "Treetop" от чешката джаз сцена и Експо център Флора ви канят на безплатен концерт с вкус на свобода и новаторство. Проявата е с начало 19.00 часа. Триото е комбинация от абсолвенти и студенти към катедра "Джаз интерпретации" в Музикалната академия "Яначек" в Бърно (JAMU).

Инициативата се реализира от Чешки център София, Музикалния факултет на Академията "Яначек" с подкрепата на Община Бургас.

Войтех Поспишил, мениджър на групата:

"Treetop е сравнително млада група от мои колеги и приятели от Музикалния факултет на Академията "Яначек" в Бърно: Войтех Дърнек (акордеон), Рихард Шанда (тромбон) и Михал Шелеп (контрабас). Аз съм студент първи семестър магистърска програма в бърненската Музикална академия и дойдох като стажант в Чешкия център, за да натрупам опит, благодарение на програмата "Еразъм +". Най-ценният опит за мен е да организирам концертно турне извън Чехия. Много съм благодарен на Чешкия център и на Академията "Яначек", разбира се и на самото трио, че ми предоставят тази възможност."

Дагмар Остранска, директор на Чешки център София:

"Музикалното тяло Treetop е проект, който функционира от началото на миналата година. През своята сравнително кратка кариера музикантите, още с оригиналното си име Drnek/Šanda/Šelep, успяват да се представят на публиката в повечето големи чешки градове. През 2018 г. реализират своето първо задгранично турне в Полша, в рамките на което е направен на живо EP запис. Тази година записват свои авторски творби в известното студио на театъра "Дивадло на Орли" в Бърно. Триото свири свои собствени композиции, в това число и оригинален аранжимент на произведения на Леош Яначек и Игор Стравински.

Войтех Дърнек (акордеонист и фронтмен)

"Създадохме триото Treetop по време на следването ни в Музикалния факултет на Академията "Яначек" в Бърно. Съчетанието на акордеон, тромбон и контрабас не е целенасочено - защото искаме на всяка цена да предложим нещо оригинално и нечувано, а по-скоро става дума за събиране на трима души, които се разбират в музикално и човешко отношение, и съвместната работа ги вдъхновява. Авторският репертоар на триото осмисля влиянието на джаза, народната, класическата музика и авангардните съвременни концепции. И тримата сме участници в проекти с широк жанров диапазон и се опитваме да влагаме в музиката на триото всичко, което ни се струва интересно от съвременна гледна точка. По този начин изследваме звуковите възможности на всеки един инструмент."

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).