Ето как премина Денят на отворени врати в Съдебната палата на Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:13 / 17.04.2018
2007
Над 200 ученици от 5 бургаски гимназии – Английската и Немска езикови гимназии, Природоматематическата гимназия, Гимназията за чужди езици, възпитаници на СУ "Иван Вазов“, както и студенти от двата университета в града, посетиха Съдебна палата – Бургас в Денят на отворени врати на Окръжен съд и Районен съд – Бургас. Съвместната инициатива на двете институции се проведе символично на 16 април – Денят на Конституцията на Република България и празник на юриста. Всички гости получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България.

Пред изпълнената с млади хора Зала 2 на палатата, административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова, приветства гостите с думите: "В политиката, която водим и ще продължаваме, ние от Окръжен съд – Бургас, ще бъдем отворени към Вас, младите хора в стремеж да подобрим достъпа до правосъдие. Доказали сме и ще продължаваме да бъдем активни комуникатори, не само в днешния славен за професията ни ден – 16 април, Денят на Българската конституция и на юриста. Ние, съдиите, дерзаем и работим за реализиране на съдебната реформа, с очакване и желание тя да бъде обективна, публична и ефективна за Вас, младите хора“.

Председателката на Районен съд – Бургас  Яна Колева, продължи казаното: "Съдът се  бори за справедливостта. Той е институция, която разкрива и работи с истината. В този процес – наказателен, граждански или търговски, ние, магистратите, се нуждаем от Вашата подкрепа и доверие. Образовайте се, бъдете компетентни, защото Вие сте нашата будна съвест и е нужно да бъдете информирани, за да не се поддавате на манипулации. Надяваме се, че днешния ден и всички срещи и открити дискусии, които организираме с Вас, са стъпка по този път“.

Окръжният магистрат Симеон Михов, представи функциите на съдебната власт, структурата на съдебната система и разделението на властите според Конституцията на Република България, веднага след официалното откриване. Последва откриване на изложба с фотографии на тема "Бургас – моят град“, във фоайето на Съдебната палата. Присъстваха съорганизаторите на изложбата – Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас и ръководителят на Школата по фотография, Борислав Пенков. Официални гости на откриването бяха Божидар Кънчев, секретар на Община Бургас и Митко Иванов, председател на Дружеството на художниците в Бургас. 20-те пана изразяват погледа на младите хора към родния морски град и ще посрещат влизащите в палатата до края на седмицата. Съдия Росица Темелкова коментира идеята за откриването "С тази експозиция в съда изразяваме уважението към младите таланти, но и показваме добрия диалог между две от властите в Република България – изпълнителната и съдебната“.

Последва информационен тур на учениците и студентите из деловодствата на Окръжен и Районен съд – Бургас. Бе реализирана и инициативата "Председател на съда за един ден“. Млад математик зае мястото на председателя на Окръжен съд – Бургас, а възпитаник на Английската езикова гимназия стана председател на Районен съд – Бургас.

Във втората част на "Денят на отворени врати“, гостуваха 20 ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий“ от гр. Карнобат, пред които бе представена медиацията, като процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове. Съдия Пламена Върбанова, координатор в Центъра за медиация и спогодби към двата съда представи ролята на метода в съдебната система. Медиатори от Центъра разиграха спорни казуси и ролеви ситуации, решими чрез медиация.

Други групи от ученици от бургаски гимназии и студенти посетиха открити съдебни заседания по наказателни дела. Съдията-докладчик, Анатоли Бобоков, отговори на въпросите на многобройните посетители след приключването на заседанията.

Инициативата "Ден на отворени врати“ на Окръжен съд и Районен съд – Бургас започна с посещение на ученици от 1 "б“ клас на бургаското Основно училище "Васил Априлов“. На малчуганите от иновативното школо по нагледен и увлекателен начин бе представена "Професията на мама и татко“. В Зала 1 на Окръжен съд – Бургас се проведе своеобразен съдебен процес, в който децата изпълняваха ролята на съдии, прокурори, адвокати и подсъдими. Под формата на игра, председателката на Районен съд – Айтос, съдия Мария Дучева, представи функциите на тези професии и какво се случва в съдебния процес. Класният ръководител, Елза Василева, коментира, че децата са се почувствали много специални и посещението ще остави траен спомен в тях.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).