Ето как в Бургас ще бъде отбелязан Световният ден на влажните зони

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:18 / 31.01.2020
847
Тази година темата на Световния ден на влажните зони е особено вълнуваща за Българска фондация Биоразнообразие, защото е посветена на Биоразнообразието във влажните зони. Всяка година точно на 2 февруари, светът обръща поглед към едни важни екосистеми, каквито са влажните зони. Днес, когато загубата на биоразнообразие е мащабна и колапсът на екосистемите е с необратими последствия, е по-важно от всякога да обърнем внимание точно на влажните зони, защото те са източник на живот.

Влажните зони покриват сравнително малка площ от земната повърхност в сравнение с другите екосистеми, но са изключително богати на биологично разнообразие като много видове растения и животни са напълно зависими от влажните зони - те не могат да оцелеят без тях. Всъщност крайбрежните влажни зони, като например е стуарите, солените блата и езера и кораловите рифове, са екосистемите с най-голямо разнообразие на растителни и животински видове, като това ги прави и едни от най-продуктивните екосистеми в света.

Последните проучвания в глобален мащаб показват, че влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите, като 35 % са изчезнали от 70-те години насам.Основните причини за загубата на влажни зони са:

•             Отводняване и пресушаване за селско стопанство или строителство;

•             Замърсяване;

•             Прекомерна експлоатация на ресурси (напр. свръх риболов);

•             Инвазивни видове;

•             Климатични промени;

За да фокусира вниманието на най-младите върху проблемите на влажните зони, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) има удоволствието да покани училищата в Бургаски регион да се включат в една специална инициатива "Театър за влажните зони“.

"Желанието ни е да ангажираме учениците и техните преподаватели по важната тема за влажните зони чрез театър. Представяме една интересна и лесна за изпълнение в училищни условия пиеса "Да опазим Бургаските езера“, написана от Александър Маринов – Санчо, който е дългогодишен доброволец на БДЗП и БФБ. В момента подготвяме семпли декори и костюми, които са лесно преносими и ще могат да се ползват за определен период, така че колкото може повече училища да се възползват от тях и да реализират пиесата. Училищният театър ще ни помогне да включим децата, за да могат лесно да разберат сложните процеси, които се случват във влажните зони“ – казва Дияна Костовска, ръководител на LIFE проекта "Лагуната на живота“.

Всички желаещи училища могат да се свържат с екипа на проекта и да се включат в графика за реализиране на пиесата. Очаквайте специални включвания за датите и местата, в които ще се осъществи пиесата и където и вие може да гостувате.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).