Ето какво точно решиха за грипната епидемия в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:16 / 10.01.2023
4200
както вече Burgas24.bg съобщи на свое редовно заседание Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас. 

От 12 януари, четвъртък, територията на Област Бургас ще бъде в грипна епидемия. От 12 януари /четвъртък/ до 17 януари, включително, се преустановяват присъствените учебни занятия и преминаване към онлайн обучение в домашна среда в училищата и университетите от Бургаска област. Това реши днес Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/.

За последните 7 дни регистрираните отсъстващи от класните стаи ученици, поради заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип, са между 20 и 30 % или 426 на 19 800 души на 100 000 или 215 на 10 000 души от населението на областта.

По данни на РЗИ-Бургас най-много заболели са във възрастова група 5- 14 г., следвани от 0-4 г. и 15-29 г., а най-ниска заболеваемост имат хората между 30 и 64 г. По данни на РУО-Бургас към днешна дата отсъстващите ученици са 17 %, а отсъстващите учители малко над 6 %.

По-рано днес, 10 януари, кметът Димитър Николов издаде заповед всички детски градини на територията на община Бургас да работят в режим на "засилен филтър“ с ограничен достъп на родители в детските заведения, забранява се посещаването на болни деца и болни служители, сливането на различни градински групи, носене на предпазни средства от персонала, проветряване и извършване на минимум двукратна дезинфекция на всички помещения и играчки. Актуалните данни към момента сочат, че в община Бургас процента на отсъстващите от детските градини деца е общо 33 % от всички, които посещават детско заведение.

Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, на всички профилактични прегледи и имунизации, както и на свижданията в лечебните заведения. Лечебните заведения трябва да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип и/или усложнения.

На 17 януари, вторник, Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания отново ще проведе заседание, на което, отчитайки последните данни, ще вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия.

В срещата участие взеха областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова, кметът Димитър Николов, представители на общини, ръководители на ЦСМП, РЗИ, РУО-Бургас, представители на болнични заведения и други институции.

Решението на Регионалният щаб за противоепидемични заболявания за преустановяване на присъствената форма на обучение в училищата и университетите и преминаването им към електронна форма на обучение от 12 до 17 януари, включително, ще бъде предложено на Министерствата на здравеопазването и образованието.

Виж коментарите (0)

Още по темата (76):
02.04.2024 Доц. Кунчев: Ако една кашлица се задържа повече от седмица и не се поддава на нормалното лечение с антибиотици, направете изследване
10.01.2024 Расте броят на пациентите с респираторни заболявания в Бургас
17.01.2023 Край! Учениците в Бургас се връщат в класните стаи!
17.01.2023 Решават за грипната ваканция в Бургас
12.01.2023 От днес: Учениците в Бургас са в грипна ваканция
10.01.2023 Обявиха грипна епидемия в Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).