Има леко повишение на броя заболели от ОРЗ в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:15 / 19.12.2011
1953
Има леко завишаване на заболеваемостта сред пациентите от остри респираторни заболявания в Бургас. Председателят на съюза на общопрактикуващите лекари в града д-р Петко Желязков каза, че това е съвсем нормално за това време на годината, но все още няма голяма заболеваемост от грип.

На въпрос какво мисли за решението на БЛС от следващата година да отпаднат направленията издавани от личните лекари за прегледи при специалисти, д-р Желязков каза, че това ще е от полза най-вече за пациентите, и то на тези от градовете.

"Пациент, който иска да отиде при специалист ще си заплати пълната такса на прегледа, колкото е обявил специалиста пред кабинета си, и после и ако специалиста има определен лимит за изследвания може да му назначи такива, ако сметне за необходимо, по здравна каса, но това е само ако специалиста има определен лимит и пациента е за такива изследвания. Мисля че няма кой знае каква разлика с тази година, защото и до сега също всеки можеше да иде на частен преглед, но до сега специалистите нямаха право да пускат изследвания по здравна каса. А сега при наличие на такъв регулативен стандарт и лимит може да пусне и изследвания по здравна каса. Разликата е сравнително голяма, но всичко зависи от лимита, така че мисля че ще е за улеснения на пациентите", обясни председателят на съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас.

Той се съгласи с това, че липсата на направления се явява една от причините, хората да сменят личния си лекар, но според д-р Желязков пациентите виждат, че не зависи от лекарите и че това е правителствена политика. "На нас ни дават определен брой направления за три месеца и казват оправяйте се както намерите за добре, ако ги завишим нас ни глобяват.Целия ресурс на здравеопазването се дава на изпълнителите на медицинска помощ, така че ние ръководим всъщност бюджета на здравната каса. Като имам предвид не само общопрактикуващи лекари, но и специалисти и болници", допълни лекарят.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Новини от Бургас:
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).