Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът изпрати до училищата пакет от мерки за ограничаване на агресията
Автор: Екип Burgas24.bg 12:48 / 18.10.2009Коментари (1)1421
© Burgas24.bg
Кметът Димитър Николов изпрати писма до всички директори на училища, с конкретни инструкции за повишаване сигурността в училищата.

Още в понеделник екип на общинския Център за превенция на насилието и престъпността, стартира анкета за установяване на точките на насилие в бургаските школа.

Проучването започва в 10 ч. в строителния техникум и ще обхване всички ученици от 8 до 12 клас. Те ще попълват два теста. Първият ще установява къде са точките на агресия в училищата, а вторият - доколкото самите деца са жертви или инициатори на насилие. Анкетата ще бъде направена във всички бургаски училища.

Стартът на проучването е част от мерките, набелязани на провела се преди няколко дни среща инициирана от кмета Николов, по повод зачестилите случаи на агресия в училищата. В нея взеха участие представители на полицията, социални институции, специализирани служби в общината. Освен анкета във всички бургаски училища, бе взето решение и за въвеждане в училищата на единни правила за охрана, които да се спазват от наетите охранителни фирми.

Стартиращото в понеделник проучване ще бъде направено направено от студенти, психолози и социални работници. Всички анкетирани ще получат и брошури, в които е описан адреса, телефона и имейла на центъра за превенция на насилието, който бе открит със съвместните усилия на Община Бургас, ОДМВР Бургас и Асоциация „Деметра". В центъра учениците - жертви на насилие или престъпление могат да споделят проблемите си при гарантирана поверителност и да потърсят закрила.

Резултатите от анкетите ще бъдат обобщени и ще послужат за изработването на карта с местата с най- висок процент на агресия.
Община Бургас препоръчва на директорите да не съкращават щатовете на педагогически съветници. Практиката показва, че училищата, в които работи педагогически съветник броят на деца с рисково поведение и които проявяват агресия е по-малък.
Община Бургас създава и практика за ежеседмична приемна за индивидуални срещи на родители с районните полицейски инспектори и в присъствието на педагогически съветник. Директорите трябва да посочат подходящи помещения в училищата, където да се осъществяват приемните.
Кметът още разпореди в извънучебно време училищните територии да се заключват, както и да се предприемат действия за ограждане на училищата там, където това още не е извършено.

Директорите трябва да направят и предложения до общината за организирането и провеждането на общински мероприятия за насърчаване и популяризиране на извънкласни форми и дейности, насочени към подобряване на информираността и сигурността на учениците.

В писмото до училищата, Николов информира и за стартирането на Общинска програма "Охрана и безопасност" в училищата до края на 2009 година, чрез която ще бъде въведено видео- наблюдение в школата.Програмата и формулярът за кандидатстване от училищата са публикувани на интернет страницата на Община Бургас.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на dani_design
премахни филтъра

0
 
 
Да се направи нещо развитието на нашите деца в училище.не само да тръбим че има агресия.Ще има,защото никой не създава условия за тяхното ангажиране в полезни дейности. Вместо да се обсъжда как да се спре агресията ,по-успешно ще е да се набележат мерки,меприятия,извънкласни и извън училищни дейности в училищата и извън тях с децата.Общината да ги спонсорира,защо не и държавата.Така агресията ще отпадне по естествен път...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: