Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът за новата транспортна схема: Няма да е лесно, но е за добро
Автор: Екип Burgas24.bg 14:12 / 26.02.2016Коментари (7)3594
© Burgas24.bg
Кметът на Бургас Димитър Николов публикува съобщение във Фейсбук, в което засяга темата с новата транспортна схема на града.

Burgas24.bg припомня, че проектът за "Интегриран градски транспорт" в Бургас породи сериозно недоволство сред бургаските шофьори.

Ето какво написа бургаският градоначалник:

"Знам. Въвеждането на новата транспортна схема със сигурност е стрес за града. Знам - мерките са непопулярни и засягат най-вече водачите на автомобили. Аз самият съм водач и чакам на същите светофари, на които и вие чакате.

Знам, че темата предизвиква разделение. И няма как да е иначе. Нови правила не се въвеждат лесно. Дори когато трябва да оправим малко междублоково пространство хората са разделени. Едните искат паркинг, другите - пейки, третите спортно игрище, а четвъртите детска площадка. А камо ли за такава огромна промяна в града с нови правила.

Шок е, но няма как да се удовлетворят желанията на всички. Само преди няколко години всички бяха шокирани и от синята зона. Но сами се убедихте, че тя създаде ред в града. Поставянето на всяка една пешеходна пътека също предизвиква недоволство сред водачите на автомобили. Но пък все по- често Бургас вече се дава за пример, като град, в който се спира на пешеходни пътеки.

Решението е непопулярно и ми носи негативи, но е отговорно. Защото има червени линии, които не могат да се пристъпят. И едната от тях е безопасността.

Ако не наложим нови правила сега, след няколко години градът ни тотално ще е блокиран от коли. А статистиката за пътните инциденти ще е още по- стряскаща.

Когато през 70- те години на миналия век са правени основните улици и булеварди в града е имало 21 000 автомобила. Сега, при същите улици, регистрираните са вече са 208 670. Няма как да съборим сгради, за да увеличим габаритите на улиците. Няма как за 208 000 коли да има 208 000 паркоместа и бързоскоростни пътни платна, по които да се придвижим максимално бързо с автомобила си.

Или продължаваме със задръстванията и дишаме все повече автомобилни газове, или правим Бургас по- подходящото място за пешеходци и ползвателите на градския транспорт.
Към водачите на автомобили: Да, придвижването в града ще е по- бавно и с не повече от 35 км/ч. Но пък всички сме наясно, че при такава скорост е почти невъзможно да има смъртни случаи при катастрофа.

И да, светофарите са повече и ни бавят, но по- добре много светофари, отколкото много блъснати пешеходци.Ще трябва да се съобразяваме с повече пешеходни пътеки и бързата автобусна линия. За да стигнем до работа ще трябва да излизаме по- рано. Но пък близките ни, които ще изберат градския транспорт ще стигат до желаното място много по- бързо, безопасно и комфортно. И ще има повече сигурност на пътя.

На следващ етап ще има и други непопулярни мерки. В жилищни зони, където живеят много хора и има регистрирани пътни инциденти ще се забрани шофирането със скорост над 25 км/ч. Все повече малки улички в централна градска част ще се превръщат в пешеходни.

Това е тенденцията. Във всички съвременни градове с концентрирано население в ограничено пространство. Градът ни е заобиколен от море и езера и няма много опции за урбанизиране на нови територии.

Не казвам, че сме идеални. Напротив. Имаме много допуснати грешки. Оправяме ги в ежедневно, някои по- бавно, други по- бързо. Не мислете, че не чета предложенията и критиките ви. Част от тях са абсолютно основателни и ще бъдат въведени. Ще намалим част от "габърите". Ще направим "споделено" движението между автомобили и автобуси на няколко места в града. Ще синхронизираме светофарната сигнализация на други. На едно от големите кръгови кръстовища ще отпадне предимството на автобусите. Пейките на терминалите и автогара Юг са в гаранция и ще бъдат подменени. Отстраняваме и други нередности.

Готов съм да се съобразя с навиците на бургазлии и да приема всяко разумно предложение, но посоката ще е тази- облекченията за пешеходците и ползвателите на градския транспорт ще са за сметка на автомобилите. Няма да е лесно, но е за добро. Сигурен съм, че ще се убедите в това.", гласи съобщението на кмета Николов.



Още по темата: общо новини по темата: 195
25.04.2017 »
10.04.2017 »
24.02.2017 »
23.02.2017 »
22.02.2017 »
15.02.2017 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.03.2016 г.
0
 
 
Наистина някои маркировки са абсурдни. Явно е дадена възможност на невежа да се прояви. Особенно тъпа е тази на кръстовището до билковата аптека. Движиш се по Христо Ботев, в лента с бели стрелки, които те подвеждат, че можеш да караш направо към Трапезица и изведнъж се оказваш в бус лента за надясно без никаква възможност да се престроиш. Не знам къде са били от КАТ, но сега се кефят на тази идиотщина и пишат тлъсти актове.
Aнонимен
на 27.02.2016 г.
0
 
 
Господин кмете, първо осъзнайте, че вие сте избран мажоритарно. Гласували сме ви доверие да се справяте с НАШИТЕ проблеми. Тия пари дето ги харчите, са НАШИ не ваши. И затова сте ДЛЪЖЕН, да се СЪОБРАЗИТЕ, с нашето мнение. Не само да се ВСЛУШАТЕ. Не ни налагайте ВАШАТА воля. Не ни обяснявайте, че в Европа било така, и бъдещето било в градския транспорт. Не се опитвайте да ни превъзпитавате. Просто отидете до което и да е училище или детска градина в центъра през часовия пояс когато започват занятията, и вижте колко коли има отвън. После ми обяснявайте, колко човека ползват градски транспорт. В автобусите, 80 % от клиентите са ученици, пенсионери,и хора от малцинствата ( цигани). Обяснете на хората, защо 75% от печалбата на синя зона, отиват като директна субсидия в градския транспорт? Защо при себестойност на билетче от 2,7 лв, то струва 1? Защо наливаме пари в каца без дъно? Кому са нужни велоалеите? Трафикът в Бургас е увеличен безумно,през последните 25 години. Причините са няколко. Прекаленото застрояване ( на височина, без паркоместа). Поголовно Слагане на светофари, за щяло и нещяло. Пешеходни пътеки през 20-30 метра. Резултатът: ниска средна скорост, повече изгорели газове, повече прах от спирачни накладки. Гърбиците също са предпоставка за това. И при така създадения "чист" въздух, слагате и велоалеи? Човек като кара колело, малко или много се задъхва, и диша повече, тоест повече отрови вдишва. Кое му е екологичното? Схемите които се опитвате да приложите в Бургас....., са меко казано безумни. Нито са ни толкова широки улиците,нито мислим като в Амстердам. Тук е България, Бургас. Хората си имат собствено мнение. Не налагайте вашето. Нека не се правим на по правоверни от папата. Те и в Германия приемат " бежанци ", дай сега и ние да си вкараме 1 милион такива? Нека не се залъгваме и в Европа грешат. Тия надлези, хубаво, ама защо нямат ескалатори? Бабите с торбите, как ще се качват? Сложи и такса,и парите ще се избият за 5-6 години. Не спирки по 80000 лева, ами ескалатори трябва. И тия спирки са е.....ти и недоразумението. К'ва файда че са с подово отопление, като стените им започват на 20 см от земята. К'во ме топли мен че отдолу е топло,когато вятъра ще ми бръсне глезените в студа. Всички знаем какъв е вятърът в Бургас.
Aнонимен
на 26.02.2016 г.
0
 
 
Какво концентрирано население в този град само след 5 години като свършат еврофондовете и града ще се стопи наполовина това дето го строите няма да може да го поддържате.
Aнонимен
на 26.02.2016 г.
0
 
 
Разни хора, разни идеали. Само един човек ми покажете който одобрява проекта. Едничък само едничък.
Aнонимен
на 26.02.2016 г.
0
 
 
Глупости! Обувките ни тесни но ще ги носим!
Aнонимен
на 26.02.2016 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: