Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кулинарен фест събра майстор готвачи от 3 държави в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:38 / 01.09.2015Коментари (0)916
©
Бивши и настоящи ученици от
ПГТ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Първата по рода си международна Кулинарна изложба и уъркшоп "Вкусовете на Черно море" в Бургас се превърна в истински празник за сетивата и даде заявка да стане традиция. 28 майстор готвачи от Гърция, Украйна и България не само, че приготвиха най-вкусните си домашни гозби, но и споделиха рецепти и обмениха опит. Събитието се проведе в ресторанта на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" (бившият ТОХ). То се организира по проект "Черноморски ареал за култура и изкуство" (BASACA), финансиран от съвместна Оперативна програма "Черноморски басейн 2007 - 2013". Партньори по проекта са Община Комотини - Гърция, Сдружение "Платформа АГОРА - клон Бургас" и Агенция за подкрепа на културни инициативи "KusiCreaVision" - Украйна.

В рамките на Кулинарния уъркшоп готвачите от Гърция, Украйна и България през целия ден демонстрираха как се готвят черноморски деликатеси от традиционната кухня на всяка от страните. Тричленно жури, съставено от преподавателите Панайот Цветков и Росен Янакиев и един от ръководителите на проекта - Райна Миланова, дегустира всяко едно от домашно приготвените ястия и раздаде само отлични оценки. Наградата "Носители на най-богатите вкусови качества на Черноморския регион" спечели отбора на готвачите от Гърция, Украинските майстори завоюваха званието "Най-добро ансамблово съчетание на постни и месни ястия", а българският отбор бе отличен за "Най-добро съчетание на вкусове от Странджа и Черно море". Всички участници получиха специален сертификат.

Готвачите представиха домашни ястия, сред които основни ястия - месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка.

Любителите на вкусната храна научиха много от триковете, с които си служат в кухнята нашите баби, когато редят трапезата за всеки празник. Трите богато аранжирани маси съблазняваха дори тези, които спазват най-строгите диети. Участниците бяха подредили най-доброто от традиционната кухня на трите държави. Българските домакини приготвиха рибни ястия за Никулден, баница с булгур от Странджа, миди с ориз, ръчно месена пита по малкотърновски, боб на фурна и много други изкушения. От Украйна отново поднесоха риба, борш, компот, домашна водка, традиционен черен хляб със сланина, туршия и още много деликатеси. Гърция представи най-сложните рецепти, според журито. При тях обаче видяхме и много сходни методи с българската кухня. На трапезата дори присъстваше свинско със зеле по тополовградски, а рецептата една от домакините бе наследила от своята баба - българка. Най-младата сред гъркините - Мария, представи много интересна рецепта за питата, която бе нарекла Фануриева. "Тази пита се прави за празника на свети Фанурий. Ако сте си загубили ключа или мъжа, правите тази пита и веднага го намирате. А рецептата - слагам брашно, стафиди и... другото е моя тайна", каза Мария и обра аплодисментите на всички участници и гости на кулинарната изложба.

Кулинарното шоу е част от проекта "Черноморски ареал за култура и изкуство", който се провежда в следващите десет дни. Неговата цел е културен обмен между трите държави, обновяване и обогатяване на културния живот в региона "Черноморски басейн".

В Бургас се провежда и международен пленер по живопис "Черноморска палитра". На подбрани от самите художници места в Бургаския регион те рисуват забележителностите и местните хора. Картините им ще бъдат експонирани на 5-и септември в "Интерхотел България".

Третото събитие в рамките на проекта е детска творческа работилница, в която 50 малки сръчковци изработват накити и сувенири с природни материали по темата "Чудеса от морето". Малчуганите ще покажат своите творения по време на изложбата на художниците.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: