Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Любомир Симеонов: Извърших убийството в ненормално състояние
Автор: Екип Burgas24.bg 14:13 / 07.10.2014Коментари (0)1784
© Bulfoto
Апелативен съд - Бургас разгледа и обяви за решаване наказателното дело срещу Любомир Симеонов, съобщават от пресцентъра на съда. То е образувано по негова жалба с искане да бъде намалено наложеното му от Окръжен съд - Бургас наказание 20 години лишаване от свобода и по протест и жалби на частните обвинители и граждански ищци, които настояват за изменение на наказанието в доживотен затвор.

Симеонов е признат за виновен в това, че 23.09.2013 г. около 08:15 ч. в гр. Бургас на ул. "Поп Грую", предумишлено умъртвил длъжностно лице по повод изпълнение на службата, като прострелял в гърдите с пистолет "Макаров" регионална директорка в регион "Банкиране на дребно" - Бургас, на банка.

Второто обвинение е за това, че на неустановена дата през месец юли 2013 г. в гр. Павел Баня придобил, чрез закупуване от неустановени лица и до 23.09.2013 г. в гр. Сливен, държал огнестрелно оръжие - пистолет марка "Макаров" със заличени фабрични номера, калибър 9x18 мм., българско производство, и боеприпаси за огнестрелни оръжия - 11 броя патрони калибър 9x18, без да има за това надлежно разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

По искане на защитата Апелативен съд - Бургас допусна до разпит и изслуша двама нови свидетели. Техните фирми са партнирали на подсъдимия в подготовката на проект, с който е спечелил държавна субсидия, и по който е търсил съфинансиране от банка - работодател на пострадалата. Съдът отхвърли исканията на защитника за допускане на повторна психиатрично-психологическа експертиза на Симеонов и за събиране на допълнителни писмени доказателства.

Съдът прие представени от Симеонов писмени доказателства, срещу мотивите на Окръжен съд - Бургас, и негово писмо до италианския посланик в България. Съдът изслуша пледоариите на страните. Представителят на Апелативна прокуратура - Бургас заяви, че не поддържа протеста на Окръжна прокуратура - Бургас срещу наложеното на Симеонов наказание, а жалбите на страните намира за неоснователни. Прокурорът посочи, че фактическата обстановка по делото е безспорно установена и кореспондира с направените от подсъдимия признания. Доказано е, че Симеонов е нямал разрешение за оръжие, но е закупил такова, искал е и е целял да го притежава. Той погрешно е свързал отказа на банката да финансира неговия проект единствено с личността на пострадалата. Взел решение за нейното убийство два месеца по-рано. Правилно Окръжен съд - Бургас е преценил закупуването на пистолета като подготовка за него.

Мотивирано първоинстанционният съд е наложил наказание 20 години лишаване от свобода, като е приел, че извършеното е изключително тежко престъпление и е отчел смекчаващите вината на Симеонов обстоятелства. Прокурорът предложи присъдата на Окръжен съд - Бургас да бъде потвърдена.

Пълномощникът на тримата частни обвинители и граждански ищци - наследници на пострадалата, поиска да бъде увеличено наказанието. Той смята, че неправилно решаващият съд е отдал приоритет на смекчаващите вината на Симеонов обстоятелства. Защитникът на подсъдимия пледира да бъде намалено наложеното му наказание под предвидения минимум от 15 години, а именно - 7 години лишаване от свобода, като се позова на изключителни и многобройни смекчаващи вината му обстоятелства, включително причината да извърши престъплението.

Адвокатът приема, че първоинстанционният съд неправилно е възприел фактическата обстановка по делото, защото не е отдал достатъчна тежест на доказателствата за отношенията между подзащитния му и банката, в която е работела пострадалата. Според защитата тези доказателства показвали, как с действията и бездействията си банковите служители целели да извършат закононарушение с цел да фалират фирмата на Симеонов. Поведението на банковите служители го довели до остро психическо разстройство. Затова извършеното от него престъпление, било в пряка връзка с действията на пострадалата и подчинените й служители.

Пълномощникът обърна внимание на оказаното от Симеонов съдействие за разкриване на престъплението, на семейното и социалното му положение. Те сочели, че той е личност с ниска обществена опасност, поради което следва да му се наложи по-леко наказание.

В защитата си пред Апелативен съд - Бургас подсъдимият обясни: "Много добре съзнавам какво съм направил, че съм отнел най-ценното! Твърдя, че съм го извършил в ненормално състояние." Неговите мотивите за извършване на престъплението били, че в нарушение на правилата, банката го подвеждала в продължение на 2 години, че ще го кредитира, след което отказала да финансира проекта на фирмата му. Апелативен съд - Бургас обяви делото за решаване.



Още по темата: общо новини по темата: 36
01.12.2015 »
06.04.2015 »
01.04.2015 »
20.11.2014 »
12.10.2014 »
19.06.2014 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: